Alternativa lĂ„n – Olika LĂ„netyper

Om du har ett behov av ett lån men om du tror att du inte kommer att få ett via banken finns det fortfarande andra långivare du kan vända dig till. Alternativa lån är olika former av lån som du har att välja mellan om du behöver ett lån akut. Läs mer i vår guide om vad för Alternativa lån det finns, och vilket som är det bästa för dig att söka.

/ Uppdaterad:

JÀmför SnabblÄn

Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lÄn för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

Olika former av Alternativa lÄn

Att lĂ„na pengar behöver inte vara en lĂ„ng process med att gĂ„ till banken och fylla i olika dokument för att fĂ„ ditt lĂ„n beviljat. Det finns idag mĂ„nga olika sĂ€tt du kan lĂ„na pengar pĂ„, men det gĂ€ller att alltid göra det pĂ„ ett ansvarsfullt sĂ€tt sĂ„ att du har rĂ„d att betala tillbaka lĂ„net tillsammans med rĂ€ntan. 

Att bli godkĂ€nd ett lĂ„n idag Ă€r heller inte alltid enkelt, utan det finns mĂ„nga krav som du mĂ„ste nĂ„ upp till. Det finns olika sorters av Alternativa lĂ„n som du kan vĂ€lja mellan om du har ett behov av ett lĂ„n. Ett vanligt lĂ„n Ă€r ett SMS-lĂ„n och detta Ă€r nĂ„got som har blivit mer vanligt idag. Ett SMS-lĂ„n kan normalt vara frĂ„n cirka 1000 kronor upp till 10 000 kronor, och det Ă€r vanligt att det blir utbetalt rĂ€tt snabbt till ditt konto. 

SMS lÄn

Ett SMS-lĂ„n Ă€r perfekt för dig dĂ€r det har skett nĂ„got ovĂ€ntat och du inte har kapitalet sjĂ€lv att hantera det. DĂ„ kan ett SMS-lĂ„n vara rĂ€ddaren och ge dig det kapital du Ă€r i behov av rĂ€tt snabbt. Kolla ocksĂ„ pĂ„ vad rĂ€ntan Ă€r för lĂ„net, och hur snabbt du behöver betala tillbaka lĂ„net. Ibland finns det krav att du mĂ„ste betala tillbaka inom 30 dagar. Ett SMS-lĂ„n (snabblĂ„n) kommer oftare med en dyrare rĂ€nta eftersom de inte har nĂ„gon sĂ€kerhet pĂ„ att du kommer att betala tillbaka pengarna. 

MedlemslÄn

Om du Ă€r medlem i ett fack finns det fackföreningar som lĂ„nar ut pengar till sina medlemmar, vilket kallas för ett medlemslĂ„n. Det Ă€r inte alla fack som erbjuder detta sĂ„ kolla med ditt fack om det Ă€r nĂ„got som du kan erbjudas. Ett medlemslĂ„n kommer ofta till en bĂ€ttre rĂ€nta Ă€n andra former av lĂ„n och har bĂ€ttre villkor. Det Ă€r enbart ett lĂ„n som kan ges ut till medlemmar i fackföreningen. 

LÄna frÄn socialkontoret

För dig som Ă€r i behov av pengar gĂ„r det ocksĂ„ att vĂ€nda dig till socialkontoret för att lĂ„na pengar. För att kunna lĂ„na pengar krĂ€vs det att boka ett möte, och sedan förklara din situation och varför du Ă€r i behov av pengar. Om du blir beviljad kan du fĂ„ ett lĂ„n frĂ„n kommunen som kan hjĂ€lpa dig pĂ„ fötterna, och de kommer sedan att diskutera en avbetalningsplan dĂ€r du kan betala tillbaka lĂ„net. 

LĂ„n frĂ„n pantbank med sĂ€kerhet 

Om du Àr i behov av pengar snabbt gÄr det ocksÄ att lÄna pengar frÄn pantbanker med sÀkerhet. DÄ kommer du att lÀmna nÄgot som Àr vÀrdefullt som en sÀkerhet, vilket kan vara ett vÀrdefullt smycke. DÄ har pantbanken det som sÀkerhet att du kommer att betala tillbaka ditt liv, och betalar du inte tillbaka kommer pantbanken att sÀlja ditt smycke för att tÀcka kostnaden av lÄnet. Om pantbanken sÀljer ditt smycke och kostnaden Àr mer Àn vad lÄnet var pÄ mÄste de betala tillbaka överskottet frÄn dessa pengarna tillbaka till dig.

DirektlÄn

direktlĂ„n Ă€r precis vad det lĂ„ter som, lĂ„n som du fĂ„r snabbt och detta Ă€r lĂ„n som du kan ta via SMS. Du kan fĂ„ ett lĂ„n godkĂ€nt pĂ„ sĂ„ lite som 5 minuter och sedan kommer lĂ„net att nĂ„ ditt konto vĂ€ldigt snabbt att du har fĂ„tt lĂ„net godkĂ€nt. 

Hitta ett lÄn med en bra rÀnta

Innan du accepterar ett Alternativt lĂ„n Ă€r det viktigt att du kontrollerar vad det Ă€r för rĂ€nta som lĂ„net har. Om du har sökt ett SMS-lĂ„n har dessa ofta en högre rĂ€nta Ă€n andra former av lĂ„n, och det Ă€r viktigt att du har rĂ„d med Ă„terbetalningen av lĂ„net. JĂ€mför gĂ€rna mellan olika Alternativa lĂ„n för att hitta det lĂ„n som Ă€r det mest passande för dig. RĂ€ntan reflekterar alltid dina personliga omstĂ€ndigheter, sĂ„ om du har en dĂ„lig kreditvĂ€rdighet kommer rĂ€ntan att vara högre. 

Alternativa lÄn trots betalningsanmÀrkningar

MĂ„nga alternativa lĂ„n gĂ€ller Ă€ven för den som har betalningsanmĂ€rkningar sedan innan, speciellt SMS-lĂ„n brukar gĂ„ att fĂ„ godkĂ€nda. TĂ€nk dock pĂ„ att det finns en chans att rĂ€ntan blir rĂ€tt hög om du har betalningsanmĂ€rkningar. 

Alternativa lÄn utan UC

De flesta Alternativa lĂ„n anvĂ€nder sig inte av BC nĂ€r du gör din ansökan vilket Ă€r till en stor fördel för dig. Om du ansöker om mĂ„nga lĂ„n frĂ„n lĂ„ngivare som anvĂ€nder sig av BC kan detta pĂ„verka din kreditvĂ€rdighet rĂ€tt negativt, vilket pĂ„verkar dina chanser att fĂ„ framtida lĂ„n frĂ„n banker och andra lĂ„ngivare. 

Vanliga frĂ„gor om Alternativa LĂ„n

Vilket lÄn Àr bÀst?

Vilket lÄn som Àr bÀst Àr svÄrt att sÀga eftersom det beror pÄ dina personliga omstÀndigheter och vad du kan bli erbjuden. Det bÀsta form av lÄn Àr det som kommer med en lÄg rÀnta, och som du har rÄd med Äterbetalningarna varje mÄnad.

Hur hittar jag ett lÄn med den bÀsta rÀntan?

Det bÀsta sÀttet att hitta ett lÄn med en lÄg rÀnta Àr att du jÀmför mellan olika lÄn som finns tillgÀngliga för dig. Ta inte bara det första bÀsta lÄnet, utan det Àr bÀst att jÀmföra mellan olika lÄn och vad de kan erbjuda dig.

Hur lÄng tid Àr avbetalningen för Alternativa lÄn?

MÄnga gÄnger kan du sjÀlv vÀlja hur lÄng tid du vill ha pÄ dig att betala tillbaka lÄnet, men vissa lÄn kommer med en fast avbetalning. För sms lÄn kan detta ibland enbart vara pÄ cirka 30 dagar sÄ det Àr viktigt att du vet att du har rÄd med Äterbetalningen av lÄnet.

Vad Àr ÄldersgrÀnsen för att ansöka om ett lÄn?

För de flesta lÄn Àr ÄldersgrÀnsen 18 Är, men det finns vissa alternativa lÄn som krÀver att du Àr minst 20 Är gammal.

shares