KorttidslĂ„n – LĂ„na under kort tid

Ett korttidslån är precis som det låter som, ett lån där du behöver låna pengar under en kort period. Det kan handla om att något går i sönder i huset och du måste ersätta detta innan du får pengar. Då är ett korttidslån ett bra sätt att låna pengar tills du får pengarna för att betala det tillsammans. Fortsätt att läsa igenom vår guide för att veta mer om korttidslån och vad det innebär.

/ Uppdaterad:

JÀmför SnabblÄn

Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lÄn för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad Àr ett korttidslÄn?

Ett korttidslĂ„n Ă€r precis vad det lĂ„ter som, det Ă€r ett lĂ„n som du kan ansöka om för en kortare period i ditt liv. Ett korttidslĂ„n Ă€r ett typ av SMS-lĂ„n som du enbart lĂ„nar under en mĂ„nad generellt. Om du inte kan betala av det efter en mĂ„nad kan det tillkomma extra avgifter. Alla lĂ„ngivare har sjĂ€lvklart olika regler nĂ€r det kommer till ett korttidslĂ„n sĂ„ det Ă€r viktigt att du Ă€r medveten om vad villkoren Ă€r. 

LĂ„nesumman för ett korttidslĂ„n Ă€r ofta rĂ€tt mycket mindre Ă€n till exempel ett privatlĂ„n eller ett lĂ„n som du lĂ„nar med sĂ€kerhet. DĂ€rför Ă€r det inte ovanligt att personer med betalningsanmĂ€rkningar blir beviljade, eller om du inte har en anstĂ€llning gĂ„r det fortfarande att bli beviljad ett lĂ„n. 

JÀmför olika lÄngivare för att hitta det bÀsta lÄnet

Om du vill ha den bÀsta rÀntan för ett korttidslÄn mÄste du jÀmföra mellan olika lÄngivare. Alla lÄngivare erbjuder olika rÀntor för deras korttidslÄn och genom att jÀmföra mellan olika lÄngivare kan du spara dig sjÀlv mycket pengar. Ett sÀtt att jÀmföra mellan olika lÄn Àr via en kreditförmedlare dÀr de jÀmför ett flertal lÄn för dig, och detta sker för det mesta utan UC.

Ansök om ett korttidslÄn med ditt Bank ID

Ett korttidslĂ„n ansöker du om enkelt online och du kan göra det tillsammans med ditt Bank ID. För det mesta anvĂ€nder sig denna form av lĂ„n inte av UC, utan av andra kreditkoller vilket betyder att lĂ„net ofta blir godkĂ€nd eller avslaget rĂ€tt snabbt. För det mesta har du ett svar om du Ă€r godkĂ€nd lĂ„net inom nĂ„gra minuter, och pengarna nĂ„r för det mesta ditt konto samma dag som du ansökte om lĂ„net. 

KorttidslĂ„n utan rĂ€nta 

NĂ€r du tar ut ett lĂ„n har du alltid enligt lag 14 dagar pĂ„ dig att Ă€ndra dig om lĂ„net, vilket betyder att om du betalar tillbaka det kommer du inte betala nĂ„gon rĂ€nta. Det till kommer dĂ€rför inga avgifter de första 14 dagarna, vilket gör det till ett bra val för dig som bara behöver pengarna snabbt och kan betala tillbaka snabbt. Om du behöver mer tid pĂ„ dig att betala tillbaka lĂ„net kommer det dĂ€remot inte vara rĂ€ntefritt, sĂ„ det Ă€r viktigt att du Ă€r medveten om vad rĂ€ntan och avgifterna Ă€r för lĂ„net. 

KorttidslĂ„n utan UC 

NĂ€r du ansöker om ett korttidslĂ„n sker detta för det mesta utan en kontroll för UC, vilket Ă€r en stor fördel för dig. LĂ„ngivaren gör fortfarande en kontroll, men det Ă€r med andra tjĂ€nster. Att göra för mĂ„nga kontroller via UC Ă€r negativt eftersom den sista lĂ„ngivaren inte vet om du har accepterat lĂ„net eller inte för den första lĂ„ngivaren. Det gör att du ofta kan fĂ„ en sĂ€mre rĂ€nta pĂ„ ditt lĂ„n eller att du inte blir accepterad ett lĂ„n i framtiden. Var dĂ€rför försiktig med att ansöka om allt för mĂ„nga korttidslĂ„n om de anvĂ€nder sig av UC. 

Vanlig rĂ€nta för korttidslĂ„n 

För ett korttidslĂ„n Ă€r rĂ€ntan rĂ€tt mycket högre Ă€n andra privatlĂ„n och lĂ„n som kommer med sĂ€kerhet. Det finns mindre sĂ€kerhet för lĂ„ngivaren att du kommer att kunna göra Ă„terbetalningar pĂ„ ditt lĂ„n. RĂ€ntan beror ocksĂ„ pĂ„ vad för sĂ€kerhet du kan ge till banken att du kan betala tillbaka lĂ„net. Har du en stabil ekonomi, inga betalningsanmĂ€rkningar och en heltidstjĂ€nst finns det en större chans att du kommer att fĂ„ en bra rĂ€nta pĂ„ ditt lĂ„n. 

KorttidslĂ„n med betalningsanmĂ€rkningar 

BetalningsanmĂ€rkningar innebĂ€r inte att du inte kan fĂ„ ett korttidslĂ„n, utan det finns lĂ„neförmedlare som accepterar lĂ„n om du har betalningsanmĂ€rkningar. Om du har aktiva skulder hos Kronofogden kan det vara svĂ„rare att fĂ„ ett lĂ„n beviljat, men inte omöjligt. Om du har en avbetalningsplan och kan bevisa att du betalar av skulderna aktivt finns det mĂ„nga lĂ„ngivare som kan bevilja ett lĂ„n för dig. Ett krav Ă€r ofta att du nu mĂ„ste ha en god ekonomi med en fulltidstjĂ€nst. 

Vanliga frÄgor om korttidslÄn

Vad borde jag tÀnka pÄ innan jag tar ett korttidslÄn?

Ett korttidslÄn Àr ett lÄn som du tar pÄ en kort tid och det mÄste betalas pÄ en kortare tid Àn andra former av lÄn. Ett korttidslÄn Àr dÀrför inget lÄn du borde ta om du inte vet nÀr du kan betala tillbaka ditt lÄn, eller om du Àr i behov av ett stort belopp av pengar. Ofta Àr det 30 dagar som gÀller för att betala tillbaka lÄnet, och betalar du inte tillbaka i tid kan lÄnet bli Ànnu dyrare.

Kan jag bli accepterad för ett korttidslÄn utan fast anstÀllning?

Ja, du behöver inte ha en fast anstÀllning för att bli beviljad ett korttidslÄn. Olika lÄngivare har olika krav nÀr det kommer till att bli beviljad ett lÄn, dÀremot Àr det ofta mindre krav Àn banklÄn och personliga lÄn. Det krÀvs för det mesta att du har nÄgon form av inkomst, sÄ om du Àr en student eller pensionÀr kan du fortfarande bli godkÀnd.

GÄr det att fÄ ett korttidslÄn trots betalningsanmÀrkningar?

Ja, mÄnga lÄngivare beviljar ett korttidslÄn trots att du sedan tidigare har betalningsanmÀrkningar. Kolla vad kraven Àr för att du ska ansöka om det, och fyll i alla detaljer noggrant. Vissa lÄngivare krÀver att du nu har en god ekonomi och att du inte har aktiva skulder hos Kronofogden. 

Vilket korttidslÄn Àr bÀst?

Det Àr omöjligt att sÀga vilket korttidslÄn som Àr bÀst, eftersom det beror pÄ dina omstÀndigheter. DÀremot borde du alltid leta efter det lÄn som har den minsta rÀntan, eftersom det kommer att spara dig pengar och göra det enklare att betala tillbaka lÄnet.

shares