MikrolĂ„n – Sveriges 30 BĂ€sta mikrolĂ„n

Ett mikrolån är ett lån som är anpassat till den som behöver ansöka om ett lån och få det beviljat snabbt. Du ansöker om ett mikrolån online, och du kan få en utbetalning samma dag med vissa långivare både på röda dagar och även helger. I vår guide kommer vi att berätta mer om mikrolån och vad det är för ett lån.

/ Uppdaterad:

JÀmför SnabblÄn

Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lÄn för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad Àr ett mikrolÄn?

I Sverige liknar ett mikrolĂ„n ett SMS-lĂ„n eller ett snabblĂ„n. Det Ă€r ett lĂ„n du ansöker om för att fĂ„ ditt lĂ„n beviljat snabbt, och att du ska fĂ„ en snabb utbetalning. Ett mikrolĂ„n Ă€r ett sĂ„ kallat lĂ„n utan sĂ€kerhet, vilket innebĂ€r att du kan anvĂ€nda pengarna för lĂ„net som du vill dĂ„ lĂ„ngivaren inte har ett krav pĂ„ hur du anvĂ€nder pengarna. Det finns olika sĂ€tt som du kan ansöka om ett mikrolĂ„n men det vanligaste Ă€r att du ansöker om det online eller via ett SMS. 

Ansök om ett mikrolĂ„n online 

Du gör en normal ansökan dĂ€r du fyller i dina personliga uppgifter. LĂ„ngivaren gör sedan en kreditkoll pĂ„ dig och du fĂ„r svar pĂ„ din ansökan inom bara nĂ„gra minuter. Om du blir godkĂ€nd mĂ„ste du bara acceptera din offert för lĂ„net, sen kan pengarna nĂ„ ditt konto samma dag som du ansökte om lĂ„net. Detta funkar genom ditt Bank ID och tjĂ€nsten Trustly som Ă€r kopplad till din bank. Fördelen med ett mikrolĂ„n Ă€r att det inte finns en komplicerad ansökan och det krĂ€vs inte att du fyller i en massa onödiga papper eller att du bokar ett möte med banken. 

Krav för att bli accepterad för ett mikrolĂ„n 

Kraven för att bli accepterad ett mikrolĂ„n Ă€r för det mesta mindre Ă€n andra former av lĂ„n som privatlĂ„n, bolĂ„n och lĂ„n med sĂ€kerhet. Ofta accepterar dessa lĂ„ngivare personer som har betalningsanmĂ€rkningar och Ă€ven för den som inte har en fast anstĂ€llning. Alla lĂ„ngivare har olika villkor för att du ska fĂ„ ditt mikrolĂ„n beviljat, men det finns generella krav som du mĂ„ste uppfylla för att bli beviljad ett lĂ„n: 

  • Att du Ă€r myndig
  • Du mĂ„ste vara folkbokförd i Sverige
  • Inte ha en aktiv skuld just nu hos Kronofogden
  • Att du har en god Ă„terbetalningsförmĂ„ga

Det finns mĂ„nga gĂ„nger inget krav pĂ„ att du mĂ„ste ha en fast anstĂ€llning, utan enbart att du har nĂ„gon form av inkomst. Det betyder att studenter, pensionĂ€rer och Ă€ven timanstĂ€llda kan ansöka om ett mikrolĂ„n och fĂ„ det godkĂ€nt. 

Kreditupplysning hos UC 

Inte alla lÄngivare anvÀnder sig av UC för att kontrollera dina uppgifter, men alla lÄngivare anvÀnder sig av nÄgon form av kreditupplysning. Anledningen till detta Àr att lÄngivare enligt lag mÄste göra en kreditupplysning innan du blir accepterad ett lÄn. Att ha för mÄnga ansökningar hos UC pÄverkar din kreditvÀrdighet negativt, eftersom lÄngivare kan se vilka lÄn du har ansökt om. Ansöker du om för mÄnga lÄn under en kort tid ger detta dig en negativ kreditvÀrdighet dÄ det ser ut som du försöker att lÄna oansvarigt.

RÀntan för ett mikrolÄn

Inte alla mikrolĂ„n kommer med en rĂ€nta, utan om du betalar tillbaka lĂ„net i tid kommer lĂ„net att vara rĂ€ntefritt. Det gör det till ett ultimat lĂ„n för dig som behöver pengar under en kort period för att lösa nĂ„got ekonomiskt. LĂ„net kommer fortfarande med en avgift som du mĂ„ste betala nĂ€r du accepterar lĂ„net och det kan Ă€ven tillkomma en ansökningsavgift. Det Ă€r viktigt att kontrollera detta innan du ansöker om lĂ„net sĂ„ du vet hur mycket du mĂ„ste betala. 

Ansök aldrig om ett mikrolĂ„n om du inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du kan betala tillbaka lĂ„net. Om du inte kan betala tillbaka lĂ„net kan detta i slutet leda till att du fĂ„r betalningsanmĂ€rkningar, och Ă€ven att skulden hamnar hos Kronofogden. Du borde enbart ansöka om ett mikrolĂ„n om du vet att du kommer att fĂ„ in pengar som kommer att betala av lĂ„net. 

JÀmför olika mikrolÄn med en lÄneförmedlare

Innan du accepterar ett mikrolĂ„n borde du jĂ€mföra olika mikrolĂ„n mot varandra. Det bĂ€sta sĂ€ttet att göra detta pĂ„ Ă€r tillsammans med en lĂ„neförmedlare. En lĂ„neförmedlare kan med en sökning jĂ€mföra olika lĂ„n med varandra, och göra det enkelt för dig att hitta det lĂ„n som kommer med de bĂ€sta villkoren. Ännu bĂ€ttre Ă€r att detta sker enbart med en kreditkontroll istĂ€llet för att det Ă€r en kreditkontroll för varje lĂ„n som du ansöker om. 

Vilken lĂ„ngivare du borde anvĂ€nda dig av beror ocksĂ„ pĂ„ hur mycket pengar du Ă€r i behov av att lĂ„na. Det finns de som enbart erbjuder en mindre summa pĂ„ nĂ„gra hundralappar, medan andra lĂ„ngivare kan lĂ„na ut större summor. 

Om du blir beviljad ett mikrolĂ„n Ă€r det viktigt att du lĂ€ser igenom alla villkor och avtalet som lĂ„net kommer med. Ta reda pĂ„ om du kan betala av lĂ„net tidigt, och dĂ€rmed spara pĂ„ rĂ€ntan. Vad hĂ€nder om du inte kan betala av lĂ„net i tid? Vissa lĂ„ngivare ger en rĂ€tt stor avgift om du inte betalar i tid, medan andra kan ge dig mer tid att betala av lĂ„net. 

Vanliga frÄgor om mikrolÄn

Vem borde söka ett mikrolÄn?

Ett mikrolÄn Àr för dig som Àr ute efter ett mindre belopp som du kan betala tillbaka rÀtt snabbt. Det Àr ett lÄn som Àr designat för dig som behöver ett lÄn akut, kanske har bilen gÄtt i sönder och du behöver fixa den? DÄ kan ett mikromÄl vara lösningen för dig.

Kan man fÄ ett mikrolÄn trots betalningsanmÀrkningar?

Ja, en fördel med mikrolÄn Àr att du kan ansöka Àven med betalningsanmÀrkningar. DÀremot om du har ett aktivt Àrende hos Kronofogden kan det vara vÀldigt svÄrt att fÄ ett mikrolÄn accepterat. 

Görs en kreditkontroll med UC nÀr jag ansöker om ett mikrolÄn?

Det finns lÄngivare som erbjuder mikrolÄn som inte anvÀnder sig av UC nÀr de gör kreditkontrollen, de anvÀnder sig istÀllet av andra tjÀnster som Bisnode eller Creditsafe. 

Hur lÄng tid har man pÄ sig att betala tillbaka lÄnet?

För de flesta mikrolÄn ligger Äterbetalningstiden för lÄnet pÄ 30 dagar, dÀremot har olika lÄngivare olika Äterbetalningstider. 

shares