SemesterlĂ„n – LĂ„na pengar till semestern

Vem älskar inte att resa? Att åka på semester är en dröm för många, men det kanske inte alltid är möjligt för att ekonomin inte räcker till. Det finns däremot en lösning - du kan ta ett semesterlån. Det finns olika sorters av semesterlån som du kan ansöka om för att du ska kunna åka iväg på din drömsemester. Läs mer i vår guide om semesterlån och vad för olika alternativ det finns för dig som vill låna till att åka på semester.

/ Uppdaterad:

JÀmför SnabblÄn

Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lÄn för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

LĂ„na pengar till semestern 

Att Ă„ka pĂ„ en semester kan vara vĂ€ldigt dyrt, och det kan vara svĂ„rt att ha rĂ„d med det sjĂ€lv. DĂ€rför finns det semesterlĂ„n som du kan ta för att du ska ha rĂ„d med att Ă„ka ivĂ€g, kanske pĂ„ en ensamresa eller med hela familjen? NĂ€r du ansöker om ett semesterlĂ„n Ă€r det viktigt att du jĂ€mför mellan olika lĂ„n, sĂ„ att du fĂ„r ett lĂ„n som erbjuder bĂ„de den bĂ€sta rĂ€ntan men ocksĂ„ erbjuder de bĂ€sta villkoren. 

Det Ă€r viktigt att du kommer ha rĂ„d att betala av semester, utan att det kommer att pĂ„verka din privata ekonomi allt för mycket. Ett lĂ„n med en lĂ„g rĂ€nta och en Ă„terbetalningsperiod som du kan hantera Ă€r det bĂ€sta alternativet för dig. 

Olika semesterlÄn att vÀlja mellan

Det finns klart ocksĂ„ olika semesterlĂ„n som du kan vĂ€lja mellan, och alla kommer med för och nackdelar. Det viktigaste Ă€r att du hittar det alternativ som passar dig och din ekonomi bĂ€st, och att du har rĂ„d att betala tillbaka lĂ„net. 

PrivatlÄn

Ett privatlĂ„n Ă€r ett lĂ„n som kommer utan sĂ€kerhet, och det Ă€r nĂ„got som du kan ansöka om via banker och andra lĂ„ngivare. Det Ă€r ett vanligt lĂ„n att ansöka om för dig som Ă€r ute efter ett semesterlĂ„n. 

SMS-lÄn

Du kan Ă€ven ansöka om ett SMS-lĂ„n för att betala av semestern. Denna form av lĂ„n Ă€r bĂ€st för dig som tidigare har betalningsanmĂ€rkningar och har svĂ„rt att fĂ„ lĂ„n hos andra lĂ„ngivare. Kraven för att bli accepterad ett SMS-lĂ„n Ă€r ofta lĂ€gre Ă€n hos andra lĂ„ngivare. Det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att ett SMS-lĂ„n ofta kommer med en högre rĂ€nta, och har en mindre Ă„terbetalningsperiod. 

Avbetalning

Det finns vissa resebyrĂ„s som erbjuder dig möjligheten att betala av din semester varje mĂ„nad. För att kunna göra detta krĂ€vs det ofta att du har en god ekonomi och att du inte sedan tidigare har nĂ„gon betalningsanmĂ€rkning. Innan du tar ut ett semesterlĂ„n Ă€r detta ett bra alternativ att anvĂ€nda sig av dĂ„ rĂ€ntan för det mesta Ă€r rĂ€tt bra för avbetalningar. 

Kontokredit 

En kontokredit Ă€r en kredit som du antingen har hos en bank eller lĂ„ngivare, och du kan anvĂ€nda den precis som du vill. Fördelen med detta Ă€r att du enbart betalar rĂ€nta för den pengar som du anvĂ€nder av krediten. 

JÀmför olika lÄn med varandra

NĂ€r du vill lĂ„na till semestern finns det olika val som du kan vĂ€lja mellan, och det bĂ€sta alternativet för dig Ă€r att jĂ€mföra dessa lĂ„n med varandra. Det finns olika sĂ€tt som du kan göra detta pĂ„, antingen genom att sjĂ€lv jĂ€mföra mellan olika lĂ„n, men du kan ocksĂ„ anvĂ€nda dig av en kreditförmedlare. DĂ„ kan du enkelt jĂ€mföra ett stort antal lĂ„n med varandra, och se vilken lĂ„ngivare som erbjuder dig den bĂ€sta rĂ€ntan och de bĂ€sta villkoren. Innan du accepterar en offert för ett lĂ„n Ă€r det viktigt att du lĂ€ser igenom kraven noga. 

LÄn utan sÀkerhet för semestern

Det vanligaste lĂ„net för ett semesterlĂ„n Ă€r ett lĂ„n utan sĂ€kerhet, vilket Ă€r ett privatlĂ„n. Det Ă€r ett lĂ„n dĂ€r du kan anvĂ€nda pengarna precis hur du vill, utan att banken eller lĂ„ngivaren kan bestĂ€mma hur du kan anvĂ€nda pengarna. För att bli accepterad ett privatlĂ„n krĂ€vs det ofta att du har en god ekonomi, inte har betalningsanmĂ€rkningar och att du har en fast inkomst. 

LĂ„na pengar till semestern utan UC

Det finns möjligheten att lĂ„na pengar till semestern utan UC, dĂ€r lĂ„ngivaren istĂ€llet anvĂ€nder sig av andra kreditkontroller. Varje gĂ„ng du ansöker om ett lĂ„n mĂ„ste lĂ„ngivare anvĂ€nda sig av en kreditkontroll, detta Ă€r enligt svensk lag. DĂ€remot krĂ€vs det inte att det Ă€r UC som lĂ„ngivaren anvĂ€nder sig av, utan det gĂ„r Ă€ven att göra en kreditkoll med andra tjĂ€nster. 

De flesta privatlĂ„n anvĂ€nder sig av UC för att göra en kontroll, men sms lĂ„n och liknande lĂ„n anvĂ€nder sig av andra kreditkontroller för det mesta. AnvĂ€nder du dig av en kreditförmedlare har dessa företag ofta ett samarbete tillsammans med UC, vilket betyder att du enbart fĂ„r en kontroll med UC istĂ€llet för flera. 

Om du har flera ansökningar hos UC under en kort period kommer detta att försĂ€mra dina chanser att fĂ„ framtida lĂ„n, men Ă€ven att du kan fĂ„ en sĂ€mre rĂ€nta i framtiden om du fĂ„r ett negativt kreditvĂ€rde. Vad dĂ€rför noga med att inte ansöka om för mĂ„nga lĂ„n, och att lĂ„ngivaren inte anvĂ€nder sig av UC om du redan har ett dĂ„ligt kreditvĂ€rde. 

Vanliga frÄgor om semesterlÄn

Hur mycket kan du lÄna till semesterlÄnet?

Olika lÄngivare har olika grÀnser nÀr det kommer till beloppet du kan lÄna. Hur mycket du kan lÄna beror ocksÄ pÄ dina personliga omstÀndigheter och om lÄngivaren anser att du har möjligheten att betala tillbaka det. Desto bÀttre ekonomi du har desto enklare kommer det att bli för dig att bli accepterad ett lÄn. 

Vad kommer rÀntan för ditt semesterlÄn vara?

RÀntan för ditt semesterlÄn Àr nÀstan alltid personligt och baserade pÄ din personliga ekonomi. Att ha en bra ekonomi Àr viktigt för att du ska fÄ den bÀsta rÀntan tillgÀnglig. Ett tips Àr att alltid jÀmföra mellan olika lÄn, vilket en kreditförmedlare kan hjÀlpa dig med. DÄ kan du hitta det bÀsta möjliga lÄnet för dig, med den bÀsta rÀntan. 

Kan jag fÄ ett semesterlÄn utan en fast anstÀllning?

Ja, det finns lÄngivare som lÄnar ut till dig som inte har en fast anstÀllning. Det kan vara till dig som Àr en student, pensionÀr eller kanske har en timanstÀllning. Vissa lÄngivare krÀver att du skickar in papper med bevis pÄ timanstÀllning eller att du Àr student för att fÄ lÄnet beviljat.  

shares