SeniorlĂ„n – LĂ„n för dig som Ă€r 60+

Ett seniorlån är ett lån som riktar sig till äldre personer som är i ett behov av att låna pengar. Det finns olika alternativ för dig som är en pensionär och är i behov av ett lån. Ett alternativ är ett seniorlån där din bostad är som säkerhet. Det finns även privatlån och SMS lån. I vår guide kommer vi att förklara närmare vad ett seniorlån är.

/ Uppdaterad:

JÀmför privatlÄn

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad Àr ett SeniorlÄn?

Ett seniorlĂ„n Ă€r ett lĂ„n dĂ€r bostaden tas som sĂ€kerheten för lĂ„net, och med denna form av lĂ„n kan man lĂ„na upp till 45–50 % av bostadens vĂ€rde. Pengarna för lĂ„net kan tas ut antingen i en direkt summa eller mĂ„nadsvis. En rĂ€nta betalas heller inte av pĂ„ lĂ„net frĂ„n tiden frĂ„n lĂ„net Ă€r slut, men all rĂ€nta rĂ€knas i slutet av lĂ„net ihop och mĂ„ste dĂ„ betalas av. Om personen inte har möjligheten att betala tillbaka lĂ„net kommer bostaden att anvĂ€ndas för att betala av lĂ„net. 

Innan du accepterar ett seniorlĂ„n Ă€r det dĂ€rför viktigt att du kontrollerar vad rĂ€ntan Ă€r, och om du har rĂ„d med Ă„terbetalningen nĂ€r den vĂ€l kommer. Ofta har ett seniorlĂ„n en högre rĂ€nta, vilket kan leda till att lĂ„net blir dyrt i lĂ€ngden och svĂ„rt att betala av. 

MÄnga banker erbjuder dock inte lÀngre denna form av seniorlÄn lÀngre eftersom rÀntan Àr vÀldigt hög. Det finns istÀllet andra former av lÄn som en senior kan vÀnda sig till om de har behov av att lÄna pengar

Olika seniorlÄn att vÀlja mellan

Det kan kanske kĂ€nnas hopplöst för dig som Ă€r pensionĂ€r att hitta ett lĂ„n för dina unika behov, men det Ă€r det inte. Utan det finns olika val för dig som Ă€r ute efter ett seniorlĂ„n, men det Ă€r viktigt att du vĂ€ljer rĂ€tt lĂ„n utifrĂ„n dina behov. Acceptera aldrig ett lĂ„n utan att ha lĂ€st igenom villkoren och kraven vĂ€ldigt noga.  

PrivatlÄn

Ett privatlÄn Àr ett lÄn som kommer utan sÀkerhet, det betyder att du kan anvÀnda pengarna till precis vad du vill. Du kan ansöka om ett privatlÄn via banken eller andra former av lÄngivare

SMS lÄn

Ett sms lĂ„n Ă€r ett lĂ„n som du enkelt kan lĂ„na via mobilen eller via hemsidan. Det finns Ă€ven SMS lĂ„n du kan ansöka genom att ringa lĂ„ntagaren. Om du Ă€r en pensionĂ€r Ă€r ofta den enda inkomsten du har din pension, vilket kan göra det svĂ„rare att fĂ„ ett lĂ„n accepterat. Ett SMS lĂ„n 

SnabblĂ„n utan UC 

De flesta snabblĂ„n anvĂ€nder sig inte av UC för att göra en kreditkontroll, utan istĂ€llet anvĂ€nder de sig av andra tjĂ€nster. Det Ă€r en fördel till dig som inte har ett starkt kreditvĂ€rde för olika anledningar. För mĂ„nga sökningar hos UC leder tyvĂ€rr till ett sĂ€mre kreditvĂ€rde, vilket kan göra det svĂ„rare för dig att bli accepterad ett lĂ„n i framtiden. 

Kapitalfrigöringskredit 

Ett Kapitalfrigöringskredit Ă€r en form av lĂ„n som liknar ett seniorlĂ„n. För att bli accepterad för detta krĂ€vs det att du stĂ„r som Ă€gare för din bostad, och lĂ„net för en 60 Ă„ring Ă€r pĂ„ max 25 % av huset vĂ€rde. Med denna form av kredit fĂ„r lĂ„na mer av bostadens vĂ€rde. Precis som med seniorlĂ„net kan du vĂ€lja om du vill ha en utbetalning direkt eller varje mĂ„nad. RĂ€ntan blir heller inte betalt frĂ„n du löser ut lĂ„net. 

Krav för att bli accepterad ett SeniorlÄn

Kraven beror pĂ„ vilket form av SeniorlĂ„n du vill ansöka om. För ett seniorlĂ„n krĂ€vs det att du har en bostad som du kan anvĂ€nda som sĂ€kerhet, vilket Ă€ven gĂ€ller för en kapitalfrigöringskredit. Ett privatlĂ„n krĂ€ver ofta en stabil ekonomi och att du inte har betalningsanmĂ€rkningar sedan innan. Ett SMS lĂ„n har generellt mindre krav, eftersom rĂ€ntan för det mesta Ă€r högre och lĂ„net Ă€r pĂ„ en mindre summa pengar. 

JÀmför mellan olika lÄn

Att jĂ€mföra mellan olika seniorlĂ„n Ă€r viktigt, det finns trots allt mĂ„nga lĂ„ngivare som erbjuder seniorlĂ„n för dig som Ă€r i behov av det. Det finns hjĂ€lp att fĂ„ av en kreditförmedlare dĂ€r du enbart behöver göra en ansökan, istĂ€llet för att göra flera. Du kommer dĂ„ att enkelt kunna jĂ€mföra mellan olika seniorlĂ„n, och jĂ€mföra de rĂ€ntor som lĂ„net kommer med. Det Ă€r heller inte bara rĂ€ntan som mĂ„ste vara den bĂ€sta, utan Ă€ven villkoren. Att ha rĂ„d att betala av lĂ„net varje mĂ„nad Ă€r viktigt, sĂ„ att du inte hamnar i ekonomiska problem för att du inte lĂ€ngre kan betala tillbaka pengarna. 

LÄn för en senior trots betalningsanmÀrkningar

Det Ă€r inte omöjligt att bli accepterat ett seniorlĂ„n trots att du tidigare har haft betalningsanmĂ€rkningar. Ett SMS lĂ„n Ă€r det lĂ„n som Ă€r vanligast att du kan bli godkĂ€nd för om du haft betalningsanmĂ€rkningar sedan innan. Ett SMS lĂ„n Ă€r ofta för en mindre summa pengar, och med en kortare avbetalningsperiod vilket Ă€r varför det finns lĂ€gre krav pĂ„ vem som kan bli accepterad för lĂ„net eller inte. 

Ett alternativ för dig som Ă€r i behov av ett lĂ„n, men kanske har aktiva betalningsanmĂ€rkningar Ă€r att ansöka tillsammans med en personlig borgen. En personlig borgen Ă€r nĂ„gon som har samma Ă„terbetalningsskyldighet för lĂ„net som du har. Det kan Ă€ven göra att rĂ€ntan blir lĂ€gre för ditt lĂ„n, och dĂ€rmed mindre att betala tillbaka för lĂ„net. 

Vanliga frÄgor om seniorlÄn

Vilket seniorlÄn har den bÀsta rÀntan?

Det beror pÄ vad lÄngivaren kan erbjuda dig utifrÄn dina personliga egenskaper, som om du tidigare haft betalningsanmÀrkningar eller hur din ekonomi ser ut. JÀmför dÀrför alltid olika lÄn med varandra för att hitta det bÀsta lÄnet.

Är det bĂ€st att anvĂ€nda sig av en kreditförmedlare för att hitta bĂ€st lĂ„n?

Ja, en kreditförmedlare kan enkelt hjÀlpa dig att hitta det bÀsta lÄnet för dig. För det mesta kostar det heller inget att anvÀnda sig av en kreditförmedlare, och du behöver enbart göra en ansökan.

Hur kan man öka chansen för att fÄ ett privatlÄn beviljat för en senior?

Ett privatlÄn Àr ofta svÄrare att fÄ beviljat om man inte har en deklarerad inkomst, men ett sÀtt att fÄ ett lÄn Àr att lÄna tillsammans med en medlÄntagare eller med en personlig borgen.

shares