StudentlĂ„n – LĂ„na pengar som student

Att vara en student är inte alltid enkelt, det finns många kostnader och det är inte alltid ett CSN-lån räcker för alla utgifter som tillkommer. Att ha tiden att arbeta extra är heller inte ett alternativ. Det finns däremot fler alternativ än enbart CSN-lån för studenter som behöver en ekonomisk hjälp. I vår guide kommer vi att förklara närmare vad ett studentlån är och vad fördelen är med det.

/ Uppdaterad:

JÀmför SnabblÄn

Belopp:
Avbetalningsperiod:
  • Filtrera:
  • Inga avgifter
  • Direktbetalning
  • Under 20
  • BetalningsanmĂ€rkning OK
  • Nytt
  • Utan UC
Vi har hittat matchande lÄn för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

LĂ„na pengar nĂ€r du Ă€r student 

Att behöva lĂ„na pengar som student Ă€r ingen rolig situation att vara i, men det finns studentlĂ„n som Ă€r skapade för studenter. Det första lĂ„net Ă€r sjĂ€lvklart CSN, det Ă€r ett lĂ„n som du kan ta ut nĂ€r du Ă€r CSN. Om du studerar pĂ„ en eftergymnasial nivĂ„ har du rĂ€tt att fĂ„ 240 veckor studiemedel. 

Krav för att bli beviljad CSN:

  • Utbildningen mĂ„ste vara beviljad för CSN-lĂ„n
  • Du mĂ„ste studera minst 50 % i 3 veckor för att fĂ„ CSN-lĂ„n
  • Klarat 75 % av tidigare studier

CSN blir utbetald varje mĂ„nad den 25, och betalas ut 10 mĂ„nader om Ă„ret. Du kan ansöka CSN under sommarmĂ„naderna, om du studerar under sommaren. 

Vad Àr ett studentlÄn?

Det finns Ă€ven banker som erbjuder ett studentlĂ„n, vilket Ă€r annorlunda mot ett CSN lĂ„n. Det Ă€r ett lĂ„n som Ă€r designat för studenter som behöver extra hjĂ€lp under deras studier, det Ă€r dĂ€remot inte alla banker erbjuder ett studentlĂ„n. 

En bank som erbjuder ett studentlĂ„n i skrivande stund Ă€r SEB. Med ett studentlĂ„n kan du lĂ„na mellan 10 000 upp till 25 000 och du kan vĂ€lja en avbetalningsperiod mellan 2 – 5 Ă„r. Det finns Ă€ven valet mellan en rak amortering eller annuitet. För att ansöka om detta studentlĂ„net mĂ„ste du minst vara 18 Ă„r gammal och vara en studentkund hos SEB. Har du sedan tidigare betalningsanmĂ€rkningar, men lĂ„net kommer inte med de vanliga inkomstkraven heller. 

Andra sorter av studentlÄn

Om du inte kan bli beviljad ett studentlĂ„n frĂ„n en bank innebĂ€r inte detta att du inte kan fĂ„ ett lĂ„n om du har behovet för det. Det finns istĂ€llet andra alternativ och andra former av lĂ„n som du kan vĂ€lja mellan. 

SnabblÄn

För dig som Ă€r i behov av ett lĂ„n med en snabb utbetalning Ă€r ett snabblĂ„n ett smart alternativ. Ett snabblĂ„n Ă€r ett sorts sms lĂ„n som du kan enkelt ansöka om tillsammans med ditt Bank ID. SnabblĂ„n har ocksĂ„ ofta mindre krav pĂ„ vem som kan bli accepterad för lĂ„net, sĂ„ det Ă€r perfekt för studenter. 

LÄn utan sÀkerhet

Ett lĂ„n utan sĂ€kerhet Ă€r ett privatlĂ„n som du kan ansöka om, men det kan vara svĂ„rare att fĂ„ det accepterat utan en deklarerad inkomst. Ett sĂ€tt att fĂ„ ett privatlĂ„n beviljat Ă€r att du ansöker om lĂ„net tillsammans med en personlig borgen, vilket kan vara dina förĂ€ldrar eller kanske en partner. Det ger dig en större chans att fĂ„ lĂ„net accepterat och att den har en bra rĂ€nta. 

Kreditkort

Ett annat sĂ€tt att lĂ„na pengar Ă€r att ansöka om ett kreditkort hos banken. DĂ„ har du extra pengar att anvĂ€nda i fall att behovet finns dĂ€r. Det finns Ă€ven kreditkort som kommer utan rĂ€nta under ett visst antal dagar, vilket Ă€r en stor fördel speciellt om du enbart behöver ett snabbt studentlĂ„n som du kan betala tillbaka snabbt. 

RÀnta för ett studentlÄn

NÀr du ansöker om ett studentlÄn Àr rÀntan sjÀlvklart viktigt. Som en student tjÀnar man för det mesta inte en stor summa med pengar, sÄ nÀr du ansöker om ett lÄn Àr det viktigt att du har rÄd med Äterbetalningarna varje mÄnad.

För ett studentlĂ„n via banken Ă€r rĂ€ntan för det mesta inte högt, och du kan ocksĂ„ sjĂ€lv vĂ€lja hur lĂ„ng tid du vill ha pĂ„ dig att betala tillbaka lĂ„net. Ju lĂ€ngre tid du tar pĂ„ dig att betala tillbaka lĂ„net, desto mindre kommer mĂ„nadskostnaden att vara. Det Ă€r dock viktigt att komma ihĂ„g att ju lĂ€ngre tid det tar desto mer kommer du att betala i rĂ€ntan. 

RĂ€ntan för ett snabblĂ„n Ă€r ofta högre Ă€n andra former av lĂ„n, dĂ€remot Ă€r ofta Ă„terbetalningsperioden mindre Ă€n för andra lĂ„n. För att acceptera ett lĂ„n Ă€r det dĂ€rför viktigt att du vet att du kan betala tillbaka lĂ„net. 

RĂ€ntan Ă€r ofta beroende pĂ„ dina personliga omstĂ€ndigheter, sĂ„ har du ett bra kreditvĂ€rde finns det en större chans att du fĂ„r en bĂ€ttre rĂ€nta accepterad. BĂ€sta sĂ€ttet att hitta en lĂ„ngivare som erbjuder en bra rĂ€nta Ă€r att jĂ€mföra mellan olika lĂ„n och villkoren som dessa lĂ„n kommer med. 

JĂ€mför mellan olika studentlĂ„n med en kreditförmedlare 

En kreditförmedlare kan hjĂ€lpa dig att jĂ€mföra mellan olika lĂ„n, och en stor fördel Ă€r att om de anvĂ€nder sig av UC gör de enbart en ansökan. NĂ€r du anvĂ€nder dig av en kreditförmedlare behöver du enbart fylla i dina detaljer en gĂ„ng för att jĂ€mföra mellan olika lĂ„n. Kreditförmedlaren kommer dĂ„ att göra en kreditkoll och sedan kommer du fĂ„ fram alla de lĂ„n som du kan bli erbjuden. 

Ett tips Ă€r att inte enbart kolla pĂ„ vad rĂ€ntan Ă€r, utan Ă€ven vad för villkor som lĂ„net kommer med. Vad finns det för avbetalningsperiod? Kan du hantera mĂ„nadskostnaden? Vad hĂ€nder om du inte betalar tillbaka lĂ„net i tid? Det Ă€r alla saker du borde tĂ€nka pĂ„ och kolla efter innan du accepterar ett lĂ„n frĂ„n en lĂ„ngivare. 

Vanliga frÄgor om studentlÄn

GÄr det att lÄna pengar som student med betalningsanmÀrkningar?

Ja, det finns lÄngivare som erbjuder lÄn för studenter som tidigare har betalningsanmÀrkningar. Dessa lÄn Àr för det mesta snabblÄn som SMS-lÄn dÀr de accepterar personer som tidigare har haft betalningsanmÀrkningar. Ofta krÀver de att du nu har en ordnad ekonomi.

Vad krÀvs att bli accepterad ett studentlÄn?

Olika lÄngivare kommer med olika krav för att du accepterad, men alla lÄn har kravet att du Àr minst över 18 Är gammal.

Hur jÀmför man bÀst mellan olika studentlÄn?

Det enklaste sÀttet att jÀmföra mellan olika studentlÄn Àr med en kreditförmedlare. Du skriver dÄ enbart in dina uppgifter en gÄng och de gör en kreditkoll.

shares