BolĂ„n – LĂ„na pengar till bostad

Om du funderar på att köpa ett hus finns det mycket som du måste tänka på, och att bli accepterad ett bolån är en sak. Du kan ta ett bolån på 85 % av kostnaden för huset, medan du måste lägga in en kontantinsats själv på 15 %. I vår guide ska vi förklara mer om hur bolån fungerar och vad du måste tänka på när du söker ett bolån.

/ Uppdaterad:

JÀmför BolÄn

LÄngivareRÀnta 3 mÄnRÀnta 1 ÄrRÀnta 3 ÄrRÀnta 5 ÄrAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Vad Àr ett bolÄn?

Ett bolĂ„n Ă€r ett lĂ„n som du kan ansöka om nĂ€r du vill köpa en villa eller en bostadsrĂ€tt. Du kan Ă€ven ta ett bolĂ„n om du planerar att renovera bostaden eller om du vill betala för en utbyggnad av din nuvarande bostad. Du hittar frĂ€mst ett bolĂ„n hos olika banker, men det finns Ă€ven andra lĂ„ngivare som erbjuder bolĂ„n. Hur mycket du fĂ„r lĂ„na till en bostad beror pĂ„ dina personliga omstĂ€ndigheter och din Ă„terbetalningsförmĂ„ga. Ett bolĂ„n Ă€r ocksĂ„ alltid enbart pĂ„ 85 % av kostnaden, vilket betyder att du mĂ„ste göra en kontantinsats pĂ„ 15 % sjĂ€lv. 

Krav för att bli beviljad ett bolÄn

Alla banker har olika krav för vem som kan bli accepterad för ett bolÄn, men alla har tvÄ krav som Àr detsamma och detta Àr kraven som Finansinspektionen stÀller krav pÄ:

  1. Du kan enbart lĂ„na till 85 % av bostadens kostnad sĂ„ du mĂ„ste sjĂ€lv spara ihop pengarna för att fanatisera resten. Alternativt kan du ta ett privatlĂ„n för att betala för kontantinsatsen. 
  2. Amorteringskravet vilket betyder att om du lĂ„nar 70 % av bolĂ„n för borstandes vĂ€rde mĂ„ste du varje Ă„r amortera minst 2 %. LĂ„nar du mellan 50–70 % mĂ„ste du amortera minst 1 % varje Ă„r. 

Olika banker har sedan olika krav nĂ€r det kommer till att bli beviljad till ett bolĂ„n.  

JĂ€mför bolĂ„n 

Att jĂ€mföra mellan bolĂ„n kommer att hjĂ€lpa dig att hitta det bĂ€sta bolĂ„net för dina omstĂ€ndigheter. Ett sĂ€tt att jĂ€mföra mellan olika banker Ă€r att jĂ€mföra deras snittrĂ€ntor. Alla banker har en skyldighet att lĂ€mna ut deras snittrĂ€nta. Du kan dĂ„ sjĂ€lv jĂ€mföra mellan snittrĂ€ntan som bankerna kan erbjuda dig för att ta ut ett bolĂ„n. 

Du kan Ă€ven anvĂ€nda dig av en kreditförmedlare som kan göra det enkelt för dig att hitta ett bra bolĂ„n. Du slipper dĂ„ att göra arbetet sjĂ€lv, och du kan sedan kolla igenom de offers som kreditförmedlaren hittade för dig.  

Bli beviljad ett bolÄn trots betalningsanmÀrkningar

Att du har haft betalningsanmĂ€rkningar sedan innan innebĂ€r inte att du inte kan bli beviljat ett bolĂ„n, men det kan vara svĂ„rare att fĂ„ ett bolĂ„n accepterat. Om du sedan tidigare har betalningsanmĂ€rkningar kan detta leda till att du fĂ„r en högre rĂ€nta pĂ„ ditt bolĂ„n. Du kan dĂ€remot ansöka tillsammans med en medlĂ„ntagare för att du ska fĂ„ ett lĂ„n till en bĂ€ttre rĂ€nta. 

NĂ€r du ansöker om ett bolĂ„n kollar banken pĂ„ din betalningsförmĂ„ga och det Ă€r den som bestĂ€mmer om du kan fĂ„ ett bolĂ„n eller inte. Det betyder att om du har en ordnad ekonomi och en fulltidstjĂ€nst kan du fortfarande bli accepterad för ett bolĂ„n. 

RĂ€ntan kan dock bli högre eftersom det Ă€r en högre risk för banken att du inte kan betala tillbaka dina skulder. Ansöker du tillsammans med en medlĂ„ntagare finns det dock en större chans att du fĂ„r en bĂ€ttre rĂ€nta. 

RÀnta pÄ bolÄnet

Innan du vĂ€ljer vilket bolĂ„n du vill anvĂ€nda dig av Ă€r det viktigt att jĂ€mföra mellan olika bolĂ„n. Att jĂ€mföra mellan olika bolĂ„n frĂ„n olika banker och lĂ„ngivare kan spara dig flera tusenlappar i mĂ„naden. Alla banker och lĂ„ngivare sĂ€tter en personlig rĂ€nta baserad pĂ„ din personliga ekonomi och vad din betalningsförmĂ„ga Ă€r. 

Ett bolĂ„n har inte en rörlig rĂ€nta, utan istĂ€llet Ă€r det en rĂ€nta som Ă€r bunden i en viss period. Denna period dĂ€r rĂ€ntan Ă€r bunden Ă€r minst 3 mĂ„nader, men det kan ocksĂ„ handla om nĂ„gra Ă„r. RĂ€ntan kommer under denna period inte att Ă€ndras, utan den Ă€r detsamma och Ă„terbetalningen Ă€r detsamma för den varje mĂ„nad. Banken kan dĂ€remot höja eller sĂ€nka rĂ€ntan efter att denna perioden har gĂ„tt ut. RĂ€ntan dĂ„ bestĂ€ms utifrĂ„n hur marknadsrĂ€ntan ser ut, sĂ„ det kan vara högre men det kan ocksĂ„ vara mindre. 

Sök tillsammans med en medlĂ„ntagare 

Om ni Ă€r tvĂ„ som ansöker om ett bolĂ„n finns det en större chans att bli accepterad ett bolĂ„n som kommer med en bra rĂ€nta. Att ansöka tillsammans Ă€r speciellt bra för en person som inte tidigare har haft en bra kreditvĂ€rdighet, med tidigare betalningsanmĂ€rkningar. NĂ€r du söker lĂ„net med en medlĂ„ngtagare har ni bĂ„da samma Ă„terbetalningsskyldighet pĂ„ lĂ„net. Det ger banken en extra sĂ€kerhet att lĂ„net kommer att kunna betalas tillbaka, vilket betyder att du har en större chans att fĂ„ ett lĂ„n med en bĂ€ttre rĂ€nta. 

Kontantinsats pĂ„ 15 % 

NĂ€r du ansöker om ett bolĂ„n kan detta enligt svensk lag enbart tĂ€cka 85 % av kostnaden för huset, vilket betyder att du mĂ„ste ha en kontantinsats som ligger pĂ„ 15 % av kostnaden. Det gĂ„r inte att lĂ„na dessa 15 % tillsammans med ditt bolĂ„n, sĂ„ har du inte kontantinsatsen sjĂ€lv kommer du vara tvungen att ta ett privatlĂ„n för att betala av detta. 

Vanliga frÄgor om bolÄn

Hur hittar man den bÀsta rÀntan?

Det bÀsta sÀttet du kan hitta den bÀsta rÀntan för ditt bolÄn Àr att jÀmföra mellan olika banker för att hitta det bÀsta lÄnet för dig. Det Àr viktigt att kolla pÄ vad rÀntan Àr, men Àven vad det finns för villkor pÄ bolÄnet. 

Kan man lÄna till kontantinsatsen?

Ja, det gÄr dÀremot inte att lÄna pengarna frÄn samma bank utan du mÄste ta ett privatlÄn för att finansiera kontantinsatsen. Kontantinsatsen Àr alltid pÄ 15 % av kostnaden sÄ om du mÄste ansöka om ett privatlÄn Àr det viktigt att du rÀknar ut noga hur mycket du sjÀlv mÄste betala. Ett bolÄn Àr alltid pÄ 85 % av kostnaden, och du mÄste alltid lÀgga in 15 % av kostnaden sjÀlv. 

Kan man fÄ ett bolÄn Àven med betalningsanmÀrkningar?

Ja, mÄnga banker gÄr med pÄ tidigare, men Àven aktiva betalningsanmÀrkningar. Det Àr din betalningsförmÄga som bestÀmmer om du fÄr ett bolÄn accepterat eller inte. 

shares