Amorteringskrav – Allt om amortering av BolĂ„n

Ett amorteringskrav är enkelt förklarat det krav på hur mycket du måste betala av på lånet varje år. Vad du har för amorteringskrav beror på hur stort bolån som du har, och hur stor kontantinsats du hade och hur mycket pengar du har betalat tillbaka över tiden. I vår guide kommer vi förklara närmare vad ett amorteringskrav är.

/ Uppdaterad:

Vad Àr ett amorteringskrav?

Det var under 2016 som Finansinspektionen införde det amorteringskrav som idag finns. Om du har ett bolÄn som du tog ut före 2016 gÀller inte detta amorteringskrav för dig, utan dÄ gÀller de villkor som du hade frÄn den ursprungliga planen.

Idag fungerar amorteringskravet pÄ följande sÀtt:

  • Om du har en belĂ„ningsgrad pĂ„ 70–85 % finns det ett amorterings krav pĂ„ 2 %. Har du ett lĂ„n pĂ„ 4.5 % över bruttoinkomsten mĂ„ste du betala 3 % per Ă„r. 
  • Ligger det pĂ„ mellan 50.70 % per Ă„r finns det ett amorteringskrav pĂ„ 1 % och för ett lĂ„n med 4.5 % över bruttoinkomsten Ă€r kravet 2 % per Ă„r.
  • Om din belĂ„ningsgrad ligger pĂ„ 50 % eller mindre finns det inget amorteringskrav. Ligger bruttoinkomsten för ditt lĂ„n pĂ„ 4.5 % finns det ett krav pĂ„ 1 % per Ă„r. 

Det finns ocksĂ„ ett krav pĂ„ att du minst mĂ„ste amortera minst 1 % om du lĂ„nar mer pĂ„ ditt bolĂ„n 4.5 gĂ„nger din Ă„rsinkomst (före skatt), och detta gĂ€ller för personer som har ett lĂ„n som ligger pĂ„ mindre Ă€n 50 %. 

BelÄningsgraden avgör amorteringskravet

Det Ă€r belĂ„ningsgraden för ditt hus som avgör hur mycket du mĂ„ste betala varje Ă„r. Om du har en mindre belĂ„ningsgrad sĂ„ kommer ditt amorteringskrav att vara mindre. Vill du ha en mindre mĂ„nadskostnad Ă€r det dĂ€rför viktigt att du försöker att fĂ„ ner belĂ„ningsgraden för din bostad sĂ„ mycket du kan. 

En belĂ„ningsgrad Ă€r hur stort ditt bolĂ„n Ă€r och hur mycket din bostad Ă€r vĂ€rd. En hög belĂ„ningsgrad innebĂ€r att du mĂ„ste betala av mer varje Ă„r pĂ„ ditt lĂ„n, men det betyder ocksĂ„ att du inte har ett lika stort lĂ„neutrymme. Om du lĂ„nar för 85 % av bostadens vĂ€rde gĂ„r det inte att samla ihop andra lĂ„n tillsammans med ditt bolĂ„n för att sĂ€nka rĂ€ntan. 

Större kontantinsats leder till mindre amorteringskrav

NÀr du ska köpa en bostad kan du enbart ansöka om ett bolÄn som Àr pÄ 85 % av kostnaden för byggnaden och du mÄste sjÀlv betala för resten av kostnaden. Denna kostnad Àr kÀnd som en kontantinsats och det Àr den kostnad som du mÄste betala sjÀlv. Ju högre kontantinsats du har desto mindre amorteringskrav finns det, och du kan dessutom fÄ en bÀttre rÀnta pÄ ditt bolÄn.

Om du inte har pengarna för en kontantinsats kan du vĂ€lja att ta ett privatlĂ„n. Kom dĂ€remot ihĂ„g att ett privatlĂ„n för det mesta kommer med en högre rĂ€nta Ă€n ett bolĂ„n och att du mĂ„ste ha rĂ„d med att betala av bĂ„da lĂ„nen varje mĂ„nad. För att hĂ„lla dina mĂ„nadskostnader nere Ă€r det dĂ€rför bĂ€st att spara ihop till en sĂ„n stor kontantinsats som möjligt. 

BÀttre rÀnta med lÀgre amorteringskrav

Ju lĂ€gre amorteringskrav du har desto bĂ€ttre rĂ€nta kan banken för det mesta erbjuda dig. Om du enbart lĂ„nar för till exempel 50 % av kostnaden för din bostad kommer du att bli erbjuden en bĂ€ttre rĂ€nta Ă€n om du lĂ„nar upp till 85 % av kostnaden. För att lĂ„na mindre pengar Ă€r det viktigt att du har en högre kontantinsats vilket kommer att reducera hur mycket du behöver lĂ„na för ditt bolĂ„n. 

Hitta den bÀsta rÀntan för ditt bolÄn

Ditt amorteringskrav Àr hur mycket du mÄste betala av varje Är, och har du ett bolÄn som har en hög rÀnta kommer du att betala av mer pengar Àn du egentligen borde. Innan du accepterar ett lÄn Àr det dÀrför viktigt att du jÀmför mellan olika bolÄn och banker för att se vad de erbjuder för snittrÀnta. En snittrÀnta Àr den rÀnta som de i snitt har erbjudit sina kunder.

Ansöker du tillsammans med en medsökande kommer detta ocksĂ„ för det mesta göra att din rĂ€nta blir lĂ€gre. NĂ€r du söker ett bolĂ„n med en medsökande blir det en mindre risk för banken att lĂ„na ut pengarna till dig dĂ„ det Ă€r tvĂ„ som Ă€r ansvariga för lĂ„net. BĂ„da har samma Ă„terbetalningsskyldighet för lĂ„net. 


Vanliga frĂ„gor om amorteringskrav

Vad ligger ett amorteringskrav pÄ?

Det beror pĂ„ hur stor belĂ„ningsgrad du har pĂ„ ditt hus. LĂ„nar du mellan 70–85 % ligger amorteringskravet pĂ„ 2 % varje Ă„r, lĂ„nar du mellan 50–70 % Ă€r det pĂ„ 1 % varje Ă„r och det finns inget krav om du lĂ„nar 50 % eller mindre. Det Ă€r viktig att komma ihĂ„g att olika banker kan ha striktare krav nĂ€r det kommer till amorteringskravet, och att du mĂ„ste amortera mer varje Ă„r. 

Kan jag omvÀrdera min bostad för att fÄ ett mindre amorteringskrav?

Ja, det gÄr att omvÀrdera bostaden och detta kan göras vart femte Är för att du ska kunna sÀnka ditt amorteringskrav om det finns en skillnad pÄ vÀrdet för byggnaden. Om din byggnad Àr vÀrd mer pengar sÄ kommer du att kunna fÄ bÀttre villkor pÄ ditt bolÄn och din belÄningsgrad kommer att vara mindre. 

GÄr det att fÄ undantag för ett amorteringskrav?

Ja, mÄnga gÄnger kan banken ge dig ett undantag om nÄgot ovÀntat har hÀnt. Detta kan handla om det har skett ett dödsfall, om du har förlorat arbetet eller vid sjukdom. Undantaget blir för det mesta enbart godkÀnt under en viss period, och det Àr banken som bestÀmmer vilka villkor detta undantag kommer med. MÄnga gÄnger mÄste du fortfarande betala rÀntan, men vid ett senare tillfÀlle.  

Varför finns det ett amorteringskrav?

Anledningen till att det finns ett amorteringskrav Àr för att skydda bÄde dig som lÄntagare, men Àven banken. Det Àr för att förhindra framtida finanskriser nÀr privatpersoner inte lÀngre kan betala av sina bolÄn och förhindra att det förekommer obalanser. Finansinspektionen vill förhindra att privatpersoner har för stora skulder i förhÄllande till den inkomst de har. 

shares