Belåningsgrad – Vad innebär belåningsgrad?

Vad är egentligen en belåningsgrad och vad behöver man veta?

Det finns många begrepp du måste lära dig när det är dags att köpa ett hus, och ett av dessa är belåningsgrad. Detta betyder hur stort ditt bolån är jämfört med vad marknadsvärdet är på ditt hus. I vår guide kommer vi att förklara närmare vad en belåningsgrad är.

Sidan kan innehålla annonser

Vad innebär belåningsgrad?

En belåningsgrad är helt enkelt hur mycket du lånar av banken för ditt hus, och vad huset är värt. För att räkna ut vad din belåningsgrad är tar du ditt totala bolån och dividerar detta med hur mycket din bostad är värd. Att hålla koll på vad din belåningsgrad är ger dig unik insikt i bostadsmarknaden och gör att du kan vara förberedd om detta ändras. Det hjälper dig också att veta vad ditt amorteringstakts kommer att vara.  

Idag går det enbart att låna 85 % av kostnaden för din bostad, och du måste sedan betala resterande själv. Det betyder att din belåningsgrad för din bostad aldrig kan vara högre än 85 %. 

Kontantinsats för en lägre belåningsgrad

När det kommer till att köpa en bostad till kommer det med mycket kostnader och inte enbart kostnaden för bostaden. Det tillkommer extra kostnader, som att betala mäklaren och avgifter för att skriva på huset. En annan kostnad är din kontantinsats, det går som sagt enbart att belåna 85 % av kostnaden för din bostad vilket betyder att du måste finansiera resterande själv. 

Kontantinsatsen måste då minst vara på 15 % för att du ska kunna få ett bolån, men ju högre kontantinsats du har desto bättre. Det hjälper dig inte enbart att ha en lägre belåningsgrad, men även en bättre ränta från banken om du har en större kontantinsats. Det är en mindre risk för banken att låna ut pengar till dig. 

Har du inte pengarna själv till en kontantinsats kan du låna till kontantinsatsen vilket du kan göra med ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, och du kan använda pengarna som du vill. Det är dock viktigt att du kan hantera både betalningarna för ditt privatlån och även ditt bolån. Du kan vid ett senare tillfälle samla dina lån tillsammans med ditt bolån för att få ner räntan på lånet. 

Det är alltid bättre att spara ihop till kontantinsatsen själv eftersom det kommer att göra dina månadskostnader lägre, men även att du slipper att ha flera lånekostnader att betala av på. 

Varför är belåningsgraden viktig?

När du har en hög belåningsgrad för din bostad har du ett mindre låneutrymme kvar på bostaden. Det går inte att låna mer än 85 % av bostadens värde, och har du en mindre belåningsgrad är banken mer villig att betala ut det till dig. Eftersom det är huset som är säkerhet för lånet kan du få en mindre ränta på det om du har en lägre belåningsgrad. Det är därför alltid värt att försöka betala tillbaka så mycket på lånet som du kan över tiden. 

Bostäder kan också öka i värde, vilket kan göra att du kan få en mindre ränta från banken. Om du tror att värdet har ökat kan du kontakta en mäklare som kan göra en ny värdering på ditt hus. Får du en ny värdering och ditt hus är värt mer, är det värt att försöka förhandla med banken att ta ner räntan från ditt lån. 

Amorteringstakten avgörs av din belåningsgrad 

Idag finns det ett amorteringskrav varje år beroende på hur stor belåningsgrad du har. Enkelt förklarat betyder amortera hur mycket du måste betala av varje år på ditt lån. Det är din belåningsgrad som bestämmer hur mycket du måste amortera på ditt hus varje år. Ju högre belåningsgrad du har desto högre amorteringskrav har du.

Vilket ser ut på följande sätt:

  • Har du belåningsgrad över 70 % måste du amortera 2 % av lånet varje år
  • För en belåningsgrad mellan 70–50 % ligger den på 1 % 
  • Om du har mindre än 50 % finns det inget krav på att amortera 

Det betyder att desto högre belåningsgrad du är desto mer kommer du att betala tillbaka på ditt lån varje månad. Så en lägre belåningsgrad kommer att leda till mindre återbetalningar varje månad. Behöver du ha mindre månadskostnader kan du alltså påverka detta genom att göra extra betalningar mot ditt huslån

Chans för bättre bolån med ränta med låg belåningsgrad

Om du har en låg belåningsgrad kan detta även leda till att du får en bättre ränta för ditt bolån. Ju mindre du behöver låna på ditt bolån desto mindre risk finns det för långivaren att låna ut pengar till dig. Glöm inte bort att du kan förhandla om ditt bolån om det har skett förändringar i din belåningsgrad. 

För att hitta det bästa huslånet borde du också jämföra mellan olika banker. Det kan hjälpa dig att spara pengarna på räntan. Du kan enkelt kolla vad snitträntan är från olika banker innan du ansöker om ett bolån. Du måste heller inte ha ett bolån från ditt egna bank. 

Vanliga frågor om belåningsgrad

Hur kan man påverka sin belåningsgrad?

Din belåningsgrad är beroende på hur mycket du lånar för att köpa din bostad. Ju mer du betalar själv för att köpa bostaden desto mindre kommer din belåningsgrad att vara. Det betyder att om du har en större kontantinsats än 15 % kommer detta att ta ner din belåningsgrad. 

Hur får man den minsta räntan på sitt bolån?

Genom att sänka din belåningsgrad kan du få en mindre ränta på ditt bolån. Det är då en mindre risk för att banken att låna ut pengarna till dig, och därmed en mindre ränta för ditt lån. Det är även värt att jämföra mellan olika bolån för att hitta det lån som kan erbjuda dig den minsta räntan. 

Varför måste man ha en kontantinsats?

Det finns en risk för att värdet på ditt hus kan minska, och därför vill banken inte låna ut hela beloppet i fall att du en dag ska sälja ditt hus. Ju mindre ditt lån är desto mindre risk finns det för banken att låna ut till dig. 

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: