BolĂ„n med borgensman – SĂ„ Funkar Det

Att ta ett bolån med borgensman är en extra säkerhet för banken att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Om du sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar kan vissa långivare krävs att du tar ut ett bolån med borgensman för att du ska bli beviljad ditt bolån. Kan du inte längre betala tillbaka lånet kommer det då att gå till den som stått som personliga borgen för dig. Läs mer om hur detta fungerar hos oss.

/ Uppdaterad:

Vad Àr en borgensman?

En borgensman Ă€r nĂ„gon som betalar ett lĂ„n om du inte sjĂ€lv kan göra det, och har samma skyldighet att betala tillbaka lĂ„net. DĂ€remot finns inte skyldigheten dĂ€r om lĂ„ngivaren betalar tillbaka lĂ„net som vanligt. Skyldigheten för en borgensman Ă€r enbart nĂ€r lĂ„ntagaren inte lĂ€ngre kan betala. 

Det finns idag tvÄ olika sÀtt man kan gÄ i personlig borgen för nÄgon:

  1. Enkel borgen – Om lĂ„ntagaren inte kan betala tillbaka lĂ„net lĂ€ngre för nĂ„gon anledning kommer den som stĂ„r som den personliga borgen att göra det. DĂ€remot gĂ„r inte lĂ„ngivaren direkt till den som Ă€r borgensman, utan de försöker dĂ„ först fĂ„ lĂ„ntagaren att betala. Kan lĂ„ntagaren inte betala kommer dĂ„ lĂ„ngivaren att vĂ€nda sig till borgensmannen. Om den som stĂ„r som personlig borgen mĂ„ste betala kan den krĂ€va att lĂ„ntagaren betalar tillbaka. 
  1. Proprieborgen – Denna form av borgen kommer med en högre risk för borgensmannen eftersom de accepterar skulden som det vore deras egna skuld. Om den som stĂ„r för lĂ„net inte betalar behöver inte lĂ„ngivaren först gĂ„ till lĂ„ngivaren utan istĂ€llet gĂ„r direkt till den som stĂ„r som borgensman. Även hĂ€r kan den som stĂ„r som borgensman krĂ€va att lĂ„ntagaren betalar tillbaka lĂ„net. 

BolÄn med borgensman för betalningsanmÀrkningar

Om du har aktiva betalningsanmĂ€rkningar eller tidigare betalningsanmĂ€rkningar kan det vara allt svĂ„rare att bli accepterad för ett bolĂ„n. Det finns helt enkelt en större risk för lĂ„ngivaren att du inte kan betala tillbaka lĂ„net. Även om du blir accepterad för ett bolĂ„n Ă€r ocksĂ„ chansen större att du mĂ„ste betala en högre rĂ€nta pĂ„ ditt lĂ„n.

Ett bolĂ„n med borgensman ger lĂ„ngivaren en större sĂ€kerhet att bolĂ„net kommer att betalas tillbaka, vilket betyder att det finns en högre chans att du fĂ„r ditt lĂ„n beviljat till en bra rĂ€nta. 

BolÄn med borgensman med lÄg inkomst

Har du en lĂ„g inkomst eller kanske Ă€r sjukskriven kan det ocksĂ„ vara svĂ„rare att fĂ„ ditt bolĂ„n beviljat. DĂ„ kan svaret vara bolĂ„n med borgensman, vilket kan göra det enklare för dig att fĂ„ ditt bolĂ„n accepterat. 

Det finns fortfarande de normala kraven att du mĂ„ste ha 15 % av kontantinsatsen sjĂ€lv för att du ska fĂ„ ditt bolĂ„n beviljat. Du mĂ„ste ocksĂ„ ha ekonomin att betala av avgifterna som lĂ„net kommer med varje mĂ„nad. En personlig borgen kan bara göra det enklare för dig att dĂ„ ditt lĂ„n beviljat till en lĂ€gre rĂ€nta. 

BolĂ„n med personlig borgen för en lĂ€gre rĂ€nta 

Att ansöka om ett bolĂ„n med borgensman kan göra det enklare för dig att fĂ„ ett bolĂ„n beviljat med en mindre rĂ€nta. RĂ€ntan för ditt bolĂ„n Ă€r baserad pĂ„ en rad olika faktorer, dĂ€ribland dina personliga omstĂ€ndigheter som din ekonomi, tidigare betalningsanmĂ€rkningar och vad du har för kontantinsats. NĂ€r du tar ut ett bolĂ„n med en borgensman kan detta leda till att banken erbjuder dig en mindre rĂ€nta för lĂ„net, eftersom det finns nĂ„gon som kan ta över lĂ„net nĂ€r du inte lĂ€ngre kan betala.  

Krav för att bli beviljad ett bolÄn

Att köpa en bostad Ă€r en dröm för mĂ„nga, men det kan vara svĂ„rt att veta vad som krĂ€vs för att bli beviljad ett bolĂ„n. Alla banker kommer med olika krav för att du ska bli beviljad lĂ„net, dĂ€r vissa har kravet att du mĂ„ste tjĂ€na över en viss summa för att du ska bli beviljad. 

Det finns dock tvÄ krav som alla banker har gemensamt, och detta Àr för att det Àr krav som har blivit satta av Finansinspektionen.

  • Du mĂ„ste alltid betala en kontantinsats pĂ„ minst 15 % av kostnaden dĂ„ ett bolĂ„n enbart vara pĂ„ 85 % av kostnaden pĂ„ bostaden. 

LĂ„na till kontantinsatsen med en borgensman 

NĂ€r du vill lĂ„na till ett bolĂ„n kan du enbart lĂ„na till 85 % av kostnaden för lĂ„net, du mĂ„ste sjĂ€lv göra en kontantinsats vilket ligger pĂ„ 15 % av kostnaden för lĂ„net. DĂ€remot Ă€r det bĂ€ttre ju större kontantinsats du gör för det kommer att ta ner lĂ„net och ocksĂ„ göra dina mĂ„nadskostnader billigare för dig. 

Om du inte har pengarna till hela kontinsatsen kan du ta ett lĂ„n för att finansiera kontantinsatsen. Du kan antingen vĂ€lja att lĂ„na till hela kontantinsatsen eller enbart lĂ„na till det som du behöver. Det Ă€r ett privatlĂ„n som du mĂ„ste ansöka om för att lĂ„na till kontantinsatsen. 

Om du har haft tidigare betalningsanmĂ€rkningar kan det vara svĂ„rare att fĂ„ detta beviljat, speciellt till en bra rĂ€nta. Ibland kan Ă€ven banken eller lĂ„ngivaren kravet pĂ„ att du behöver en borgensman om du har betalningsanmĂ€rkningar. En borgensman kan hjĂ€lpa dig att fĂ„ ditt privatlĂ„n godkĂ€nt sĂ„ du har kontantinsatsen för att ansöka om ett bolĂ„n. 

Vanliga frÄgor om bolÄn med borgensman

Vem kan vara en personlig borgen?

Olika banker och lÄngivare har olika krav nÀr det gÀller att lÄna bolÄn med personlig borgen. För det mesta krÀvs det att den som Àr borgensman har en ordnad ekonomi och en bra kreditvÀrdighet. 

Kan man fÄ ett lÄn trots betalningsanmÀrkningar?

Ja, det gÄr och det gÄr att bli beviljad ett bolÄn med borgensman, men det finns ocksÄ de banker som inte krÀver att du anvÀnder dig av en personlig borgen. IstÀllet finns kravet att du nu mÄste ha en ordnad ekonomi, och inte lÀngre ha aktiva skulder. 

Vad Àr fördelen med bolÄn med borgensman?

En fördel Àr att det kan göra att du fÄr en bÀttre rÀnta för lÄnet eftersom du anvÀnder dig av en borgensman. Banken kan erbjuda dig en bÀttre rÀnta nÀr du lÄnar med en borgensman eftersom det Àr en extra sÀkerhet för banken att du kan betala tillbaka.  

JÀmför BolÄn

LÄngivareRÀnta 3 mÄnRÀnta 1 ÄrRÀnta 3 ÄrRÀnta 5 ÄrAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök
shares