BolÄn Utan Kontantinsats

Enligt svensk lag kan du enbart ta ett bolån på 85 % av värdet av bostaden, det betyder att du själv måste spara ihop för 15 % för att kunna köpa en bostad, vilket är en kontantinsats. Om du inte har en kontantinsats finns det däremot andra alternativ, som att ta ett privatlån. Det gör att ett bolån utan kontantinsats är möjligt om du inte har kontantinsatsen sparad själv.

/ Uppdaterad:

Vad Ă€r en kontantinsats? 

En kontantinsats Ă€r de pengar som du mĂ„ste spara ihop sjĂ€lv för att kunna köpa en bostad. Enligt svensk lag mĂ„ste en kontantinsats vara pĂ„ 15 % av kostnaden eftersom banker enbart kan lĂ„na ut 85 % av kostnaden för en bostad. Det Ă€r alltid bĂ€st att spara ihop pengarna sjĂ€lv till kontantinsatsen, men det finns ocksĂ„ möjligheten att fĂ„ ett bolĂ„n utan kontantinsats genom att ta ett privatlĂ„n. 

LĂ„na till en kontantinsats

Om du inte har pengarna till att lĂ€gga ut för en kontantinsats sjĂ€lv finns det möjligheten att lĂ„na till kontantinsatsen. Det vanligaste lĂ„net Ă€r att ta ett privatlĂ„n, vilket Ă€r ett lĂ„n utan sĂ€kerhet. Med ett lĂ„n utan sĂ€kerhet kan du anvĂ€nda pengarna precis som du vill, banken eller lĂ„ngivaren krĂ€ver inte att du redovisar hur du har anvĂ€nt dig av pengarna. 

Olika lÄngivare har olika krav för att du ska bli beviljad ett privatlÄn, men generella krav Àr:

  • Du Ă€r över en viss Ă„lder, för ett privatlĂ„n Ă€r det ofta över 20 Ă„r gammal
  • Du har inga betalningsanmĂ€rkningar sedan innan 
  • Du tjĂ€nar över en viss summa varje mĂ„nad
  • Du har en bra kreditvĂ€rdighet 

Du kan vĂ€lja att lĂ„na hela summan för kontantinsatsen eller att bara lĂ„na en del av den. NĂ€r du ansöker om ett lĂ„n kan du Ă€ven vĂ€lja hur lĂ€nge du vill ha pĂ„ dig att betala tillbaka lĂ„net pĂ„. Det Ă€r viktigt att du har rĂ„d med Ă„terbetalningen varje mĂ„nad, men tĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att ju lĂ€ngre tid du tar pĂ„ dig att betala tillbaka lĂ„net desto mer kommer du att betala i rĂ€nta. 

RÀnta för bolÄn utan kontantinsats

Om du behöver lĂ„na till kontantinsatsen kommer rĂ€ntan pĂ„ detta lĂ„n att vara högre Ă€n bolĂ„net, men det finns sĂ€tt du kan fĂ„ ner rĂ€ntan pĂ„. RĂ€ntan Ă€r alltid baserad pĂ„ din kreditvĂ€rdighet, och vad du har för förmĂ„ga att betala tillbaka lĂ„net. Om du har en stabil inkomst, en bra kreditvĂ€rdighet och inga tidigare skulder Ă€r chansen större att du fĂ„r en bra rĂ€nta. 

Om du sedan tidigare haft skulder finns sĂ€tt som du kan fĂ„ ner rĂ€ntan pĂ„ lĂ„net, detta kan antingen vara genom att söka tillsammans med en medlĂ„ntagare eller med en personlig borgen. Detta gör att banken har en större sĂ€kerhet att du kommer att betala tillbaka lĂ„net, och dĂ€rmed att du kan fĂ„ en lĂ€gre rĂ€nta pĂ„ ditt lĂ„n. 

Vill du köpa ett hus kan det ocksĂ„ vara vĂ€rt att frĂ„ga runt bland familj om nĂ„gon kan lĂ„na ut kontantinsatsen till dig. PĂ„ det sĂ€ttet slipper du att betala rĂ€ntan för privatlĂ„net, och du kan spara pengarna. Även om du inte kan lĂ„na till hela kostnaden Ă€r det alltid bĂ€ttre att ta ut ett sĂ„ litet privatlĂ„n som möjligt, du mĂ„ste kunna betala tillbaka bĂ„da lĂ„nen och ha rĂ„d med detta varje mĂ„nad. 

JĂ€mför mellan olika lĂ„ngivare 

NĂ€r du letar efter ett lĂ„n för kontantinsatsen Ă€r det ocksĂ„ viktigt att du jĂ€mför mellan olika lĂ„n och dess lĂ„ngivare. Detta Ă€r sĂ„ att du kan fĂ„ det bĂ€sta privatlĂ„net för den bĂ€sta rĂ€ntan. För att hitta ett lĂ„n med en bra rĂ€nta kan du ta dig hjĂ€lp av en kreditförmedlare som kan göra jobbet Ă„t dig. Du behöver dĂ„ enbart göra en ansökan, och fĂ„ upp olika lĂ„n som du kan bli beviljad för. 

Fördelen med en kreditförmedlare Ă€r ocksĂ„ att du ofta enbart gör en sökning pĂ„ UC, vilket Ă€r en stor fördel för dig som vill vara rĂ€dd om din kreditvĂ€rdighet. Har du för mĂ„nga sökningar pĂ„ UC kan detta leda till en sĂ€mre kreditvĂ€rdighet, och dĂ€rmed att det Ă€r svĂ„rare för dig att bli accepterad för ett lĂ„n. Det kan ocksĂ„ leda till att du fĂ„r en sĂ€mre rĂ€nta godkĂ€nd för ditt lĂ„n. 

Det Ă€r inte enbart privatlĂ„net som du borde jĂ€mföra mellan, utan Ă€ven ditt bolĂ„n. 

Att tĂ€nka pĂ„ med bolĂ„n utan kontantinsats 

NĂ€r du vill köpa en bostad Ă€r det alltid bĂ€st att spara ihop till kontantinsatsen sjĂ€lv, eftersom rĂ€ntan pĂ„ ett privatlĂ„n Ă€r högre Ă€n ett bolĂ„n. Men om du behöver lĂ„na till kontantinsatsen för att du ska kunna bli accepterad för ett bolĂ„n innebĂ€r detta att du har tvĂ„ lĂ„n som du mĂ„ste betala av varje mĂ„nad, vilket kan vara svĂ„rt att hantera. Försök dĂ€rför att spara ihop sĂ„ mycket pengar du kan sjĂ€lv, och sedan kan du lĂ„na till resterande av pengarna. 

Vanliga frÄgor om bolÄn utan kontantinsats

Är dĂ„ ett bolĂ„n utan kontantinsats möjligt? 

Ja, du kan ta ett privatlÄn om du inte har pengarna till kontantinsatsen. TÀnk bara pÄ att rÀntan för privatlÄnet kan vara rÀtt högt, och att du mÄste kunna hantera Äterbetalningarna. Att fÄ ett bolÄn utan en kontantinsats Àr inte omöjligt, och det finns sÀtt du kan gÄ tillvÀga, men bÀst Àr alltid att spara ihop pengarna sjÀlv sÄ att du slipper att ha dyra utbetalningar varje mÄnad. 

Varför Àr bolÄnet enbart pÄ 85 % av kostnaden?

Detta Àr enligt svensk lag att banker och lÄngivare enbart kan lÄna ut till 85 % av kostnaden, och du mÄste sjÀlv betala 15 % av kostnaden. 

Vad Àr rÀntan för att lÄna till kontantinsatsen?

Det Àr omöjligt att sÀga vad för rÀnta du kommer att fÄ pÄ ditt privatlÄn, din rÀnta Àr baserad pÄ din ekonomi och Àven din kreditvÀrdighet. Men rÀntan för ett privatlÄn Àr alltid högre Àn rÀntan för ett bolÄn. 

Vad hÀnder om jag inte har kontantinsatsen sjÀlv?

Det finns olika sÀtt du kan gÄ till vÀga för att fÄ ett bolÄn utan kontantinsats:

Ansöka om ett privatlÄn
FrÄga familj och vÀnner
Spara ihop till hÀlften av kontantinsatsen och ta ett lÄn för resten

shares