Flytta bolĂ„n – Byt Bank för ditt bolĂ„n

Att flytta bolån är inget som är komplicerat och för det mesta hjälper banken som du vill flytta lånet till dig. Du kan enkelt göra en ansökan om att flytta över ditt bolån och detta är inte en bindande ansökan. Det är något som är värt att testa i slutet av din bindningstid för att se om du kan hitta ett lån som har en bättre ränta för dig. Läs mer i vår guide om att flytta bolån.

/ Uppdaterad:

Flytta bolÄn för en bÀttre rÀnta

Vad för villkor ditt bolĂ„n har och rĂ€nta lĂ„net har pĂ„verkar sjĂ€lvklart din personliga ekonomi, det Ă€r dĂ€rför det Ă€r viktigt att du har accepterat det bolĂ„n som kan erbjuda dig de bĂ€sta villkoren pĂ„ marknaden. Villkoren kan Ă€ndras genom Ă„ren, dĂ€rför Ă€r det vĂ€rt att alltid kolla pĂ„ vad andra bolĂ„n kan erbjuda dig för villkor och rĂ€nta. 

En anledning att vĂ€lja att flytta ditt bolĂ„n Ă€r för att bli erbjuden en bĂ€ttre rĂ€nta pĂ„ lĂ„net, eller att du kanske planerar att helt byta bank och du vill ha ditt bolĂ„n pĂ„ samma stĂ€lle. NĂ€r du har tecknat ett bolĂ„n Ă€r det alltid vĂ€rt att hĂ„lla koll pĂ„ vad andra lĂ„ngivare erbjuder och vad för olika erbjudanden det finns för ett bolĂ„n. 

JÀmför BolÄn

LÄngivareRÀnta 3 mÄnRÀnta 1 ÄrRÀnta 3 ÄrRÀnta 5 ÄrAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Fast eller rörlig rÀnta nÀr du flyttar bolÄn

NÀr du flyttar ett bolÄn kan du vÀlja mellan om du vill ha en fast eller en rörlig rÀnta. En fast rÀnta innebÀr att du vÀljer en viss tid dÄ du vill att rÀntan ska vara fast. För ett bolÄn har du valet mellan att vÀlja en fast rÀnta eller om du vill ha en rörlig rÀnta pÄ ditt lÄn.

En fast rĂ€nta har för det mesta en högre rĂ€nta Ă€n ett rörligt lĂ„n eftersom du betalar extra för tryggheten att ditt lĂ„n inte kommer att förĂ€ndras. Du kommer dĂ„ att binda ditt lĂ„n under en viss period, vilket kan vara mellan 1 Ă„r upp till 10 Ă„r beroende pĂ„ lĂ„ngivare. En sak att tĂ€nka pĂ„ med en rĂ€nta som Ă€r fast Ă€r att om du vill lösa ut ditt bolĂ„n i framtiden kommer du behöva betala extra för att göra detta. 

Den fasta rÀntan kommer dock inte att förÀndras under den tiden den Àr bunden, sÄ om marknadsrÀntan gÄr upp kommer ditt lÄn förbil detsamma. Det Àr den stora fördelen med en bunden rÀnta att du vet varje mÄnad hur mycket du mÄste betala.

En rörlig rĂ€nta för ett bolĂ„n Ă€r en rĂ€nta som Ă€r bunden under tre mĂ„nader, men eftersom tiden Ă€r sĂ„ kort rĂ€knas det fortfarande till att vara en rörlig rĂ€nta. Under tre mĂ„nader kommer du ha en fast rĂ€nta, och efter denna tiden Ă€r slut kommer du att fĂ„ rĂ€ntan omvandlad beroende pĂ„ vad marknadsrĂ€ntan Ă€r. 

Om marknadsrĂ€ntan Ă€r högre Ă€n innan kommer du dĂ„ att betala en mĂ„nadsavgift som Ă€r högre, med det finns ocksĂ„ möjligheten att du kan betala mindre varje mĂ„nad. Om du har planer pĂ„ att försöka lösa ut ditt bolĂ„n tidigare Ă€r det vĂ€rt att vĂ€lja en rörlig rĂ€nta. Du kommer dĂ„ att kunna lösa ut ditt lĂ„n utan en extra kostnad. 

Amorteringskrav om du flyttar ditt bolÄn

amortering Ă€r den kostnad som du mĂ„ste betala av varje Ă„r pĂ„ ditt lĂ„n. Om du ska flytta bolĂ„n och du inte kommer att lĂ„na mer pengar pĂ„ ditt lĂ„n Ă€r amorteringskravet detsamma som innan. Vad ditt amorteringskrav Ă€r beror pĂ„ hur stor belĂ„ningsgrad som du har, vilket betyder hur mycket du lĂ„nar för din bostad och hur mycket bostaden Ă€r vĂ€rd. 

Du mĂ„ste amortera en viss summa varje Ă„r beroende pĂ„ vad för belĂ„ningsgrad du har. 

Idag Àr amorteringskravet följande:

  • BolĂ„n mellan 85–70 % finns ett amorteringskrav pĂ„ 2 %
  • BolĂ„n mellan 50–70 % finns ett amorteringskrav pĂ„ 1 %
  • För bolĂ„n under 50 % finns det inget krav 

Utöka ditt bolÄn

Om du vill flytta ditt bolĂ„n gĂ„r det Ă€ven att ansöka om att utöka bolĂ„net om du skulle ha ett behov av detta. Ett bolĂ„n har en av de bĂ€sta rĂ€ntorna pĂ„ marknaden, vilket betyder att om du har lĂ„n sedan tidigare som privatlĂ„n Ă€r det vĂ€rt att slĂ„ samman detta med ditt bolĂ„n. Att utöka ditt bolĂ„n gĂ„r Ă€ven att göra om du Ă€r i behov av att lĂ„na mer pengar, som om du vill renovera din bostad. DĂ„ kan du ta ut mer pengar pĂ„ ditt bolĂ„n, men tĂ€nk pĂ„ att ditt amorteringskrav dĂ„ kommer att bli högre. 

JÀmför bolÄn med jÀmna mellanrum

Att jĂ€mföra bolĂ„n Ă€r nĂ„got som du borde göra med jĂ€mna mellanrum, eftersom det kan spara dig mycket pengar att göra detta. Om du skulle hitta ett bolĂ„n som har bĂ€ttre villkor Ă€n ditt nuvarande bolĂ„n kan du vĂ€lja att flytta över det till den nya lĂ„ngivaren, och du behöver för det mesta inte göra nĂ„got förutom att signera de nya villkoren som lĂ„net kommer med. 

Vanliga frÄgor om att flytta sitt bolÄn

Vad borde jag tÀnka pÄ om jag vill flytta bolÄn?

En ansökan för att flytta bolÄn Àr för det mesta inte bindande, men du borde jÀmföra mellan olika banker innan du ansöker om att flytta över ditt bolÄn. MÄnga banker kan göra en kreditkontroll hos UC nÀr du gör din ansökan vilket betyder att du inte vill göra för mÄnga sökningar sÄ det pÄverkar din kreditvÀrdighet negativt. 

Hur flyttar jag ett bolÄn?

Det första steget Àr att jÀmföra olika bolÄn med varandra och vad för villkor varje lÄn har. Du kan ta hjÀlp av en kreditförmedlare för at göra detta. NÀr du har hittat den lÄngivare som erbjuder de bÀsta villkoren mÄste du bara signera dessa. Banken kommer sedan att sköta sjÀlva flytten av lÄnet, och du behöver sjÀlv inte göra nÄgot för att detta ska ske. 

GÄr det att omförhandla bolÄnet om jag planerar att flytta det?

Innan du flyttar ett lÄn Àr det alltid vÀrt att kontakta din nuvarande bank för att försöka omförhandla ditt nuvarande bolÄn. Banken vill trots allt inte förlora dig som kund, och det finns en möjlighet att du kan fÄ ett bÀttre erbjudande om du vÀljer att stanna med din nuvarande bank. 

shares