Handpenningslån

Att köpa ett hus är ett stort beslut, och det är mycket som du måste hålla koll på. Du måste inte enbart hitta den bostad som du vill köpa, men även ansöka om ett bolån och spara ihop till kontantinsatsen. Du måste även ha pengarna för handpenningen, vilket inte alltid är möjligt och då är alternativet att ta ett handpenningslån.
I vår guide kommer vi förklara närmare vad handpenningen är för något, och vad det finns för alternativ när det kommer till ett handpenningslån

Jämför privatlån

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad är handpenning?

En handpenning är något som du måste betala när du har skrivit under köpeavtalet tillsammans med säljaren. Detta är för det mesta på 10 % av köpesumman på bostaden, och det är något som betalas I förväg, helt enkelt en säkerhet för säljaren att du kommer att gå igenom med köpet. 

Du kan antingen betala handpenningen själv med dina egna pengar, eller så kan du betala av det med ett handpenningslån. Antingen kan du få ett handpenningslån från banken, eller så kan du ansöka om ett privatlån för handpenningen. 

Hitta ett handpenningslån

Om du inte har pengarna för handpenningen kan du låna till ett handpenningslån. Det kan vara eftersom du inte själv har fått pengarna från din försäljning av din förra bostad, eller att det är ditt första hus som du köper. Om du köper ett nybygge är det ofta att handpenningen ska vara betald långt innan du får tillträde till huset. 

Eftersom en handpenning för det mesta ligger på 10 % av köpesumman kan det vara höga belopp, och det kan vara svårt att ha råd med det själv. Det finns därför ett handpenningslån tillgängligt som du kan få beviljat för att betala av handpenningen. 

Handpenningslån från banken

Det går att ansöka om ett handpenningslån från banken som du har ditt bolån från. Det är ett kortare lån som är utan säkerhet. Du måste betala tillbaka lånet efter att du har fått nycklarna till lånet om du har tagit ett handpenningslån av banken. Ett handpenningslån som kommer från banken har ofta en löptid som ligger på runt 6 månader. Du betalar en ränta på lånet under tiden som du har tagit lånet. Alla banker erbjuder olika räntor för deras handpenningslån. 

Ansök om privatlån

Om du inte kan få ett handpenningslån från banken för olika anledningar kan du ansöka om ett privatlån för att betala din handpenning. En nackdel med att ansöka om ett privatlån är att räntan för det mesta är högre än ett handpenningslån från banken är. Räntan beror på dina personliga omständigheter, och är ni två som ansöker går det ofta att få en bättre ränta.  

Låna av en bekant

Ett annat alternativ för dig som inte har möjlighet att få ett handpenningslån från banken eller ett privatlån är att låna av en bekant. Det kan hjälpa dig att spara pengar på räntan som handpenningslånet kommer med. 

Handpenningslån utan säkerhet

Ett handpenningslån är alltid ett lån utan säkerhet, däremot om du lånar av banken och inte köpet går igenom måste du betala tillbaka lånet. När du ansöker om ett handpenningslån via banken får du det summa utbetald som lånet gäller för. För ett lån från banken förekommer det heller inga amorteringskrav.  

Behöver du ta ett privatlån är också detta ett lån utan säkerhet, vilket betyder att långivaren inte kräver att lånet används för något speciellt. En fördel med ett privatlån är att du kan ta ett större lån för att till exempel använda till att ha en större kontantinsats. Det går även att i framtiden omvandla ditt privatlån till en del av ditt bolån, vilket kan ge dig en bättre ränta för att betala av lånet. 

Räntan på ett handpenningslån

Alla handpenningslån kommer med en ränta, oavsett om du lånar från banken i form av ett handpenningslån eller ett privatlån. För ett handpenningslån är räntan ofta lägre än om du tar ett privatlån. Det beror på olika banker vad handpenningslånet har för ränta, men denna räntan är för det mesta inte baserade på dina personliga omständigheter. 

Om du tar ett privatlån för att låna till handpenningen kommer räntan här vara baserad på dina omständigheter som om du tidigare har haft betalningsanmärkningar och vad din kreditvärdighet är. Ett sätt att få ner kostnaden för räntan är att du lånar tillsammans med en medlåntagare. 

Är ni två som lånar erbjuder ofta långivaren en bättre ränta eftersom det finns en större säkerhet för långivaren när det är två som står för lånet. 

Jämför mellan olika privatlån för din handpenning

Det bästa du kan göra för att hitta det bästa handpenningslånet är att du borde jämföra mellan olika lån. Du kan använda dig av en kreditförmedlare för att göra detta och hitta det handpenningslån med den minsta räntan. Du gör enkelt en ansökan och kommer sedan få upp de lån som du kan bli beviljad för. 

Vanliga frågor om handpenningslån

Vad är skillnaden mellan kontantinsats och handpenning?

Skillnaden mellan handpenning och en kontantinsats är stor, men det är fortfarande många idag som förväxlar dessa. Kontantinsatsen är den summa du måste betala själv för huset, vilket är på 15 % och handpenningen är den kostnad du måste betala i förväg för huset när du skriver på avtalet. 

Måste man betala ränta på ett handpenningslån?

Ja, handpenningslån tillkommer med en ränta oavsett om du lånar ett handpenningslån från banken eller ett privatlån. Ett handpenningslån från banken erbjuder för det mesta en bättre ränta än privatlånet. 

Måste man alltid betala en handpenning?

Om du köper en bostad från en privat säljare kan det finns tillfällen du inte behöver betala en handpenning, men det är vanligast att du måste betala den. Det är en säkerhet för säljaren att du kommer att gå igenom med köpet.

Går det att låna till handpenningen trots betalningsanmärkningar?

Ja, idag går det att få ett handpenningslån och ett bolån även om du sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar. Om det är ett privatlån som du ansöker om kan det finnas ett krav på att du måste ansöka om lånet tillsammans med en personlig borgen. 

Gillade du inlägget om "Handpenningslån"?

Vänligen dela och rösta!
1 Stjärna2 Stjäror3 Stjäror4 Stjäror5 Stjäror (1 röster, medel: 5,00 utav 5)
Loading...