HuslĂ„n – JĂ€mför och hitta det bĂ€sta huslĂ„net

När det är dags att köpa en bostad måste du inte bara hitta ett hus som du vill köpa, men du måste även hitta ett huslån. Ett huslån kan du ta upp till 85 % av kostnaden, och du måste själv betala en kontantinsats på 15 %. I vår guide kommer vi att förklara närmare hur du bäst hittar ett huslån.

/ Uppdaterad:

JÀmför BolÄn

LÄngivareRÀnta 3 mÄnRÀnta 1 ÄrRÀnta 3 ÄrRÀnta 5 ÄrAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

JÀmför mellan olika huslÄn

NĂ€r det Ă€r dags att köpa en bostad finns det mycket att tĂ€nka pĂ„. Det Ă€r inte enbart att hitta ett hus som du vill köpa, men Ă€ven bli accepterad för ett huslĂ„n och hitta det huslĂ„n som har den bĂ€sta rĂ€ntan. Det bĂ€sta sĂ€ttet du kan hitta ett bra huslĂ„n Ă€r att du kan jĂ€mföra mellan olika huslĂ„n. 

NĂ„got att kolla pĂ„ Ă€r vad för snittrĂ€nta som huslĂ„net kommer med. En snittrĂ€nta Ă€r den rĂ€ntan som banker har erbjudit i genomsnittet pĂ„ nya huslĂ„n under en viss bindningstid. Alla banker ger dig möjligheten att se vad deras snittrĂ€nta Ă€r, och det hjĂ€lper dig att veta vilken bank du tror kommer att erbjuda dig för huslĂ„n. 

Spara ihop till en Kontantinsats 

Ett huslĂ„n gĂ„r enbart att lĂ„na till 85 % av kostnaden. Anledningen till detta Ă€r att banken inte kan riskera att lĂ„na ut hela kostnaden för bostaden. Om du sĂ€ljer huset i framtiden och Ă€r mindre vĂ€rt Ă€n lĂ„net Ă€r det för stor risk för banken att lĂ„na ut hela kostnaden. Det betyder att du mĂ„ste sjĂ€lv finansiera de resterande av 15 % mot bostadens vĂ€rde, vilket kallas en kontantinsats. 

Det bĂ€sta alternativet Ă€r att du sparar ihop pengarna sjĂ€lv till en kontantinsats, men om detta inte Ă€r möjligt finns det möjligheten att du kan lĂ„na till kontantinsatsen. Ett lĂ„n för kontantinsatsen Ă€r alltid ett privatlĂ„n, vilket innebĂ€r att det Ă€r ett lĂ„n utan sĂ€kerhet. 

FĂ„ ett lĂ„nelöfte 

Innan det Ă€r dags att börja kolla pĂ„ hus borde du ansöka om ett lĂ„nelöfte, vilket Ă€r ett förhandsbesked pĂ„ hur mycket du kan lĂ„na för att köpa en bostad. MĂ„nga mĂ€klare krĂ€ver att du har ett lĂ„nelöfte innan du kan lĂ€gga ett bus för bostaden. Att fĂ„ ett lĂ„nelöfte Ă€r kostnadsfritt och det Ă€r för det mesta giltigt i 6 mĂ„nader. 

TĂ€nk pĂ„ att om du mĂ„ste kontanta banken om nĂ„got förĂ€ndras efter att du har fĂ„tt ditt lĂ„nelöfte. Ditt lĂ„nelöfte gĂ€ller enbart för de detaljer som du har lĂ€mnat till banken. Om du inte hittar ett hus inom 6 mĂ„nader kommer du ocksĂ„ att fĂ„ göra om ett nytt lĂ„nelöfte. 

Det bĂ€sta du kan göra Ă€r att fĂ„ ett lĂ„nelöfte innan du börjar att leta hus för att veta hur mycket du har att röra dig med. 

Krav för att bli beviljad ett huslÄn

Alla banker kommer med olika krav för att du ska bli beviljad ett huslÄn, men Finansinspektionen har satt tvÄ krav för att du ska bli beviljad ett huslÄn. Detta Àr krav som alla banker mÄste följa:

  • HuslĂ„net kan enbart vara pĂ„ 85 % av kostnaden, med en kontantinsats pĂ„ 15 %
  • Det finns Ă€ven ett amorteringskrav vilket betyder att bolĂ„n som överstiger mer Ă€n 50 % pĂ„ vĂ€rdet för bostaden mĂ„ste amortera varje Ă„r. 

Alla banker kommer sedan med egna krav och villkor, men generellt Ă€r det idag lĂ€ttare att ansöka om ett huslĂ„n Ă€n det har varit innan. Det gĂ„r att bli beviljad ett huslĂ„n trots att du har betalningsanmĂ€rkningar och Ă€ven utan en fast anstĂ€llning. 

NÄgot som kan pÄverka ditt huslÄn Àr din skuldkvot, vilket Àr vad för lÄn du som lÄntagare har jÀmfört med din disponibla inkomst. Olika banker har olika krav nÀr det kommer till din skuldkvot.

Rörlig eller fast rĂ€nta 

NĂ€r du tar ut ett huslĂ„n kan du för det mesta vĂ€lja om du vill ha en rörlig eller om du vill ha en fast rĂ€nta pĂ„ lĂ„net. En rörlig rĂ€nta pĂ„ ditt huslĂ„n betyder att du har en fast rĂ€nta under tre mĂ„nader som sedan kan Ă€ndras. Efter tre mĂ„nader kan rĂ€ntan antingen att höjas eller sĂ€nkas. En fast rĂ€nta innebĂ€r att rĂ€ntan kommer att vara detsamma under en viss period. Det kan handla om en period pĂ„ ett Ă„r upp till 10 Ă„r. 

Ansöka om huslĂ„n med betalningsanmĂ€rkningar 

Om du tidigare har haft betalningsanmĂ€rkningar gĂ„r det fortfarande att bli accepterad för ett huslĂ„n. Om du har en kontantinsats och kan bevisa att du nu har en ordnad ekonomi finns det mĂ„nga lĂ„ngivare som accepterar ansökande med tidigare betalningsanmĂ€rkningar. Det Ă€r dessutom enklare att fĂ„ ett huslĂ„n beviljat om du lĂ„nar med en medlĂ„ntagare. 

Amorteringskrav och belĂ„ningsgraden 

Din belĂ„ningsgrad Ă€r som bestĂ€mmer vad ditt amorteringskrav och vad rĂ€ntan kommer att vara. BelĂ„ningsgraden Ă€r hur stort bolĂ„n du har jĂ€mfört med vad vĂ€rdet Ă€r pĂ„ din bostad. BolĂ„net kan enbart vara pĂ„ 85 %, eftersom du mĂ„ste göra en kontantinsats sjĂ€lv pĂ„ 15 %. 

Det finns idag amorteringskrav beroende pÄ hur stor din belÄningsgrad Àr. Det ser ut pÄ följande sÀtt:

  • Om du lĂ„nar över 70 % mĂ„ste du betala 2 % 
  • Om du lĂ„nar mellan 50–70 % gĂ€ller 1 %

För att fĂ„ mindre mĂ„nadskostnader Ă€r det dĂ€rför bĂ€ttre att ha en sĂ„ lĂ„g belĂ„ningsgrad som möjligt. 

Vanliga frÄgor om huslÄn

GÄr det att fÄ ett huslÄn utan kontantinsatsen?

Nej, för att fÄ ett huslÄn mÄste du ha en kontantinsats sjÀlv. Ingen bank lÄnar ut 100 % av bostadens vÀrde utan ett huslÄn Àr alltid pÄ 85 % av kostnaden. Om du inte har pengarna kan du vÀlja att ta ut ett privatlÄn för att anvÀnda för kontantinsatsen. 

Vad kommer rÀntan vara för huslÄnet?

RÀntan för ditt huslÄn beror pÄ mÄnga anledningar, som din personliga ekonomi, hur mÄnga som söker om lÄnet, vad för kontantinsats du har, vart du köper huset och mÄnga fler faktorer. Du kan alltid jÀmföra mellan olika banker för att hitta det bÀsta huslÄnet för dig. 

GÄr det att fÄ ett huslÄn utan fast anstÀllning?

Idag finns det mÄnga banker som fortfarande accepterar ett huslÄn för dig som Àr vikarier, timanstÀlld eller som Àr egenföretagare. Alla banker har dÀremot olika krav pÄ vem de beviljar ett huslÄn för. 

shares