HandpenningslĂ„n – LĂ„na Pengar till Handpenning

När det kommer till att köpa en bostad finns det mycket som du måste tänka på, det handlar inte enbart om att samla ihop pengarna till kontantinsatsen, men du måste också ha pengarna till handpenningen. Om du inte själv har pengarna till att betala för handpenningen kan du ta ett handpenningslån. För att veta mer om att låna pengar till handpenning har vi sammanställt allt på ett ställe för att göra det enklare för dig.

/ Uppdaterad:

JÀmför privatlÄn

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad Àr en handpenning?

En handpenning Ă€r vad du mĂ„ste betala nĂ€r du skriver under köpekontraktet, det Ă€r en form av sĂ€kerhet som du betalar till köparen sĂ„ att kontraktet kommer att gĂ„ igenom. Det Ă€r en betalning i förskott till sĂ€ljaren och för det mesta ligger detta pĂ„ 10 % av köpeskillnaden. 

Om du inte har rĂ„d med att betala denna sjĂ€lv innan du fĂ„r ut ditt bolĂ„n finns det fĂ„ ett handpenningslĂ„n som Ă€r ett tillfĂ€lligt lĂ„n. Ofta mĂ„ste du betala tillbaka detta lĂ„net samma dag som du fĂ„r tillgĂ„ng till ditt hus. Du har valet att lĂ„na pengar till handpenning frĂ„n banken du har ditt bolĂ„n eller att ansöka om ett privatlĂ„n för att betala handpenningen. 

Skillnad mellan handpenning och kontantinsats 

Det Àr mÄnga som tror att en handpenning Àr samma sak som en kontantinsats, men det finns stora skillnader. En kontantinsats Àr den kostnad som du sjÀlv mÄste betala pÄ byggnaden, och du mÄste sjÀlv minst göra en kontantinsats som ligger pÄ minst 15 % av kostnaden. Idag gÄr det inte att lÄna mer Àn 85 % av vÀrdet av en bostad, sÄ utan en kontantinsats kan du inte bli godkÀnd för ett bolÄn.

En handpenning Ă€r en förskottsbetalning vilket visar köparen att du inte kommer att dra dig ur kontraktet. En handpenning ligger för det mesta pĂ„ 10 % av bostadens vĂ€rde, dĂ€remot kan det ocksĂ„ vara mindre om det Ă€r ett hus som Ă€r vĂ€rt mer pengar. 

LÄna pengar till handpenning frÄn banken

Om du behöver ta ett handpenningslĂ„n frĂ„n banken kan du ansöka om att antingen ansöka om hela lĂ„net eller enbart delar av lĂ„net. Du kan för det mesta fĂ„ ditt handpenningslĂ„n godkĂ€nt frĂ„n den bank som du har ansökt om lĂ„net hos. Det Ă€r inte ovanligt dĂ„ att du fĂ„r handpenningslĂ„net pĂ„ ditt konto samma dag som du ansökte om det. Banken kommer dĂ„ att betala ut exakt hur mycket du behöver till lĂ„net till ditt konto. 

Du behöver inte betala av lĂ„net under tiden du har det, utan istĂ€llet har du för det mesta 6 mĂ„nader pĂ„ dig att betala tillbaka lĂ„net. Det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att du mĂ„ste betala en rĂ€nta under denna tiden, men att denna rĂ€ntan Ă€r rĂ€tt lĂ„g jĂ€mfört med andra lĂ„n. 

Anledningen Ă€r att ett handpenningslĂ„n Ă€r ett sorts lĂ„n som kommer med sĂ€kerhet, banken har en sĂ€kerhet pĂ„ att du kommer betala av lĂ„net eftersom du har gjort din lĂ„neansökan via banken. 

Ta ett privatlÄn för att lÄna pengar till handpenning

Om du för nÄgon anledning inte kan fÄ ett handpenningslÄn frÄn banken kan du ta ett privatlÄn för att betala handpenningen. Att behöva ta ett privatlÄn för handpenningen Àr vanligt nÀr du inte har en tidigare bostad att sÀlja, eller om du vill köpa ett nybygge. För ett nybygge mÄste du för det mesta betala pengarna lÄngt i förvÀg, sÄ dÄ kan du behöva ta ett privatlÄn för att beta handpenningen.

Ett privatlÄn Àr ett lÄn som du kan anvÀnda precis hur du vill, men eftersom det Àr ett lÄn som inte kommer med en sÀkerhet har den ofta en högre rÀnta Àn andra former av lÄn. För att du ska bli accepterad för ett privatlÄn finns ocksÄ nÄgra generella krav:

  • Du har en god ekonomi
  • Du har inga aktiva betalningsanmĂ€rkningar
  • Du Ă€r över 18 Ă„r

Om du ansöker om privatlĂ„net tillsammans med en medsökande har du en större chans att fĂ„ ditt lĂ„n beviljat, och dessutom beviljat med en bĂ€ttre rĂ€nta. Om du har betalningsanmĂ€rkningar sedan innan kan du ocksĂ„ ansöka om lĂ„net tillsammans med en personlig borgen för att du ska fĂ„ ditt privatlĂ„n för din handpenning godkĂ€nd. 

HandpenningslÄn till den bÀsta rÀntan

NĂ€r du köper en bostad vill du sjĂ€lvklart hĂ„lla ner kostnaderna sĂ„ mycket som möjligt, och ett sĂ€tt att hĂ„lla ner kostnaden Ă€r att ta dig tiden att jĂ€mföra mellan olika lĂ„n. För ett handpenningslĂ„n frĂ„n banken kommer denna ofta med en fast rĂ€nta. Under tiden som du har lĂ„net behöver du inte betala av det varje mĂ„nad, men nĂ€r du har fĂ„tt nycklarna mĂ„ste du betala av lĂ„net tillsammans med rĂ€ntan. 

Om du ska ta ett privatlĂ„n för att lĂ„na pengar till handpenning Ă€r det vĂ€rt att anvĂ€nda dig av en kreditförmedlare för att jĂ€mföra mellan olika lĂ„ngivare. En kreditförmedlare gör det enkelt för dig att jĂ€mföra mellan privatlĂ„n och hitta ett lĂ„n som kommer med en bra rĂ€nta och villkor. 

Vanliga frĂ„gor om att lĂ„na pengar till handpenning

Vad Àr rÀntan för att lÄna pengar till handpenning? 

RÀntan Àr beroende pÄ dina personliga omstÀndigheter, och Àven om du tar ett handpenningslÄn eller om du tar ett privatlÄn. Ett privatlÄn kommer för det mesta med en sÀmre rÀnta Àn ett handpenningslÄn. 

Hur hittar man den bÀsta rÀntan för ett handpenningslÄn?

Den bÀsta rÀntan för att lÄna pengar till handpenningen Àr genom att ta ett handpenningslÄn frÄn banken eftersom den kommer med en sÀkerhet. Om du tar ett privatlÄn Àr det vÀrt att du jÀmför mellan olika lÄngivare för att se vad för rÀnta som du kan bli erbjuden. 

KrÀvs det alltid en handpenning för att köpa en bostad?

Det beror pÄ, om du köper en bostad via en mÀklare krÀvs en handpenning. Om du ska köpa ett hus av dina förÀldrar eller en bekant kanske det inte alltid krÀvs en handpenning om ni sköter affÀren privat. 

Varför mÄste man betala en handpenning?

En handpenning Àr en sÀkerhet för sÀljaren att du kommer att gÄ igenom med köpet av huset. SÀljaren har inte rÀtt att behÄlla handpenningen om du drar dig ur affÀren, dÀremot kan de ha rÀtten att fÄ ersÀttning för förlorad tid och pengar. 

shares