LĂ„na pengar till Kontantinsats

När du köper ett hus kan du enbart ta ett huslån för 85 % av kostnaden, och du måste själv betala 15 % vilket är känt som en kontantinsats. Det går inte att låna för mer än 85 % av kostnaden, så vill du köpa en bostad men inte har pengarna måste du då istället låna pengar till din kontantinsats. Läs mer i vår guide om att låna pengar till kontantinsats, och vad det finns för alternativ av lån.

/ Uppdaterad:

JÀmför privatlÄn

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad Àr en kontantinsats?

En kontantinsats Ă€r den summa som du sjĂ€lv mĂ„ste betala för den bostad som du vill köpa. Den mĂ„ste minst vara pĂ„ 15 %, men ju högre summan Ă€r desto bĂ€ttre Ă€r det. Det Ă€r dock inte alla som kan spara ihop 15 % av en kontantinsats, eftersom huskostnaderna idag Ă€r höga Ă€r det svĂ„rt att spara ihop till det sjĂ€lv. Du kan dĂ€rför lĂ„na till kontantinsats för att fortfarande kunna köpa en bostad. 

BolÄn utan kontantinsats

Det gÄr inte att fÄ ett bolÄn accepterat om du inte har en kontantinsats, dÀremot kan du lÄna till sjÀlva kontantinsatsen. Det Àr det som menas med ett bolÄn utan kontantinsats. För att lÄna till kontantinsatsen söker du om ett vanligt privatlÄn. Det gÄr inte att lÄna till kontantinsatsen med ditt bolÄn, dÀremot kan du i framtiden slÄ samman ditt privatlÄn och ditt bolÄn.

Ett privatlĂ„n Ă€r ett lĂ„n som kommer utan sĂ€kerhet, det betyder att du kan anvĂ€nda pengarna precis som du vill. Du kan dĂ€rför ta ett lĂ„n för att lĂ„na till hela kontantinsatsen, eller enbart delar till kontantinsatsen. 

LÄna pengar till kontantinsats för ett privatlÄn

NĂ€r du vill lĂ„na till en kontantinsats Ă€r ett privatlĂ„n det bĂ€sta alternativet. Det Ă€r ett lĂ„n som ocksĂ„ Ă€r kĂ€nt som ett lĂ„n som kommer utan sĂ€kerhet. En bank eller lĂ„ngivare kan inte be dig att redovisa hur pengarna har anvĂ€nts. Du kan ansöka om ett privatlĂ„n via en bank eller andra lĂ„ngivare, och ofta tar det mellan 24–48 timmar för att veta om du har blivit godkĂ€nd eller inte. 

RÀntan pÄ ett privatlÄn för kontantinsatsen

RĂ€ntan Ă€r det du mĂ„ste betala till lĂ„ngivaren för att du lĂ„nar pengarna, och rĂ€ntan Ă€r nĂ€stan alltid baserad pĂ„ dig och dina personliga omstĂ€ndigheter. Innan du accepterar ett privatlĂ„n för att lĂ„na pengar till kontantinsats Ă€r det viktigt att du vet att du har rĂ„d att betala tillbaka lĂ„net. RĂ€kna ihop vad hela lĂ„net kommer att kosta över den period som du har planerat att lĂ„na det. Ju lĂ€ngre det tar dig att betala tillbaka lĂ„net, desto mer kommer du att betala i rĂ€ntan. 

JÀmför mellan olika lÄngivare för att hitta det bÀsta lÄnet

NĂ€r du Ă€r ute efter att lĂ„na pengar till kontantinsats vill du sjĂ€lvklart fĂ„ det lĂ„n som har de bĂ€sta villkoren och Ă€ven den lĂ€gsta rĂ€ntan. Du kan göra detta genom att anvĂ€nda dig av en kreditförmedlare som gör det enklare för dig att jĂ€mföra mellan olika lĂ„n. 

Det Àr nÀstan omöjligt att du sjÀlv jÀmför mellan olika lÄn eftersom rÀntan Àr baserad pÄ din kreditvÀrdighet och din personliga ekonomi. För att veta vad en lÄngivare kan erbjuda dig mÄste du dÄ faktiskt ansöka om lÄnet, och ansöker du om mÄnga lÄn samtidigt pÄverkar detta din kreditvÀrdighet hos UC pÄ ett negativt sÀtt.

En kreditförmedlare gör det istĂ€llet enkelt för dig att jĂ€mföra mellan olika lĂ„n, och du behöver dessutom bara göra en ansökan. Kreditförmedlaren arbetar ocksĂ„ ofta tillsammans med UC vilket betyder att du enbart fĂ„r en sökning hos UC. Ta dig alltid tiden att kolla igenom olika lĂ„n, den rĂ€tta lĂ„ngivaren kan spara dig mĂ„nga pengar om den erbjuder en lĂ€gre rĂ€nta. 

LĂ„na pengar till kontantinsats trots betalningsanmĂ€rkningar 

Att ha betalningsanmĂ€rkningar kan göra det svĂ„rare att bli beviljade vissa lĂ„n, men det finns lĂ„ngivare som fortfarande kan erbjuda dig ett privatlĂ„n. Kravet Ă€r ofta att du nu har en ordnad ekonomi, att du inte har aktiva skulder och att du har en fast inkomst. Om du inte uppfyller dessa krav finns det fortfarande sĂ€tt du kan fĂ„ ditt lĂ„n godkĂ€nt. 

NÄgra alternativ Àr:

  • LĂ„na med en medlĂ„ntagare – Att lĂ„na tillsammans med nĂ„gon annan kan öka dina chanser att fĂ„ ett privatlĂ„n godkĂ€nt, och det kan Ă€ven hjĂ€lpa dig att fĂ„ en bĂ€ttre rĂ€nta. NĂ€r du lĂ„nar tillsammans med en medlĂ„ntagare Ă€r ni bĂ„da skyldiga att betala tillbaka lĂ„net, och lĂ„ngivaren kollar pĂ„ bĂ„das omstĂ€ndigheter.
  • LĂ„na med en personlig borgen – En personlig borgen Ă€r nĂ„gon som betalar tillbaka ditt lĂ„n nĂ€r du inte lĂ€ngre kan göra det. Denna personen har ocksĂ„ samma krav att betala tillbaka lĂ„net, men enbart om du inte lĂ€ngre kan betala av lĂ„net. 

NĂ€r du lĂ„nar med en personlig borgen eller med en medlĂ„ntagare ger detta din lĂ„ngivare en extra sĂ€kerhet att lĂ„net faktiskt kommer att betala tillbaka. Det ger inte enbart dig en större chans för att fĂ„ lĂ„net godkĂ€nt, men det kan ocksĂ„ hjĂ€lpa dig att fĂ„ en bĂ€ttre rĂ€nta. 

Vanliga frÄgor om att lÄna pengar utan kontantinsats

Varför mÄste man ha en kontantinsats?

Banken lÄnar enbart ut 85 % av kostnaden för lÄnet, och det finns olika anledningar till detta. BÄde för bankens sÀkerhet, men Àven din. Det Àr viktigt att du kan hantera betalningarna av lÄnet varje mÄnad, och idag finns det strikta amorteringskrav som du mÄste uppfylla. 

Det Àr ocksÄ en sÀkerhet för banken eftersom om huset förlorar vÀrde och du sÀljer det, kanske du inte kan betala tillbaka hela ditt lÄn.

Vad Àr rÀntan för att lÄna pengar till kontantinsats?

RÀntan varierar frÄn olika personer dÄ lÄngivaren nÀstan alltid erbjuder en personlig rÀnta. Olika faktorer som din personliga ekonomi, kreditvÀrdighet och om du tidigare har haft skulder pÄverkar din rÀnta. 

GÄr det att slÄ samman mitt privatlÄn med mitt huslÄn?

Ja, det Àr möjligt att du kan göra detta i framtiden. Dock mÄste du ha en mindre belÄningsgrad Àn pÄ 85 % för att du ska kunna göra detta. Ett huslÄn har ofta en mycket lÀgre rÀnta Àn ett privatlÄn sÄ genom att slÄ ihop dina lÄn kan du spara mycket pengar. 

shares