Privatlån – Sveriges 30 Bästa Privatlån

När det kommer till att hitta ett privatlån är det viktigt att det blir rätt, att du ansöker om det bästa lånet för dig och att du kommer ha råd med återbetalningen. Ett privatlån är perfekt för dig som kanske behöver köpa en ny frys, eller att dina fönster behöver att bytas ut där hemma. Det kan vara svårt att hitta ett privatlån själv, vilket är varför vi finns tillgängliga för dig för att hitta det bästa privatlånet, med den bästa räntan för dig.

Jämför privatlån

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är enkelt förklarat ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte har en bil, till exempel, som säkerhet när du tar ut lånet. Istället kan du ta ut ett privatlån för många olika anledningar som:

  • Renoveringar
  • Ombyggen
  • Använda som kontaktinsats för olika anledningar (som att köpa bil eller hus)
  • Samlingslån av krediter
  • Resor

När du tar ett privatlån behöver du heller inte uppge anledningen till att du ska ta lånet, utan det är fritt fram för dig att använda pengarna som du vill. Privatlån kommer i olika storlekar, och kan ligga mellan 10 000 upp till så mycket som 600 000 kronor. Privatlån kommer också med olika löptider som kan ligga mellan 1 år upp till 15 år.

Privatlån var tidigare känt som blancolån, så om du tidigare har läst om detta är det samma sak som ett privatlån.

Krav för att ta ett privatlån

Det är inte vem som helst som kan bli godkänd ett privatlån, utan du måste uppfylla ett visst antal krav, men detta kan också skilja sig mellan olika lånegivare.

Vanliga krav för ett privatlån är:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Vara svensk medborgare
  • Vara bosatt i Sverige
  • Ha en fast inkomst som är taxerad inom Sverige
  • Inte ha några skulder hos Kronofudgden

Det finns privstlån du kan ta om du inte uppfyller dessa krav, men det kan vara att du då måste betala en högre ränta.

Skillnaden på Privatlån och lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet är precis vad det låter som, ett lån där din lånegivare har rätt att göra anspråk på det du köper. Om du tar ett lån för att köpa en bil eller ett hus så kan lånegivaren eller banken pantsätta bilen eller huset om du inte längre har möjligheten att betala tillbaka lånet. Du kan heller inte använda lånet för att köpa precis vad du vill, utan tar du ett billån med säkerhet måste du använda detta lån för att köpa en bil.

Ett privatlån är som sagt ett lån som du alltid tar helt utan säkerhet och banken eller lånegivaren har inte anspråk på det som du har köpt. Det är fortfarande viktigt att betala tillbaka lånet i tid, och att du inte missar dina återbetalningar. Lånegivaren eller banken skickar vidare obetalda faktuor till Kronofogden, och det leder till framtida betalningsanmärkningar.

Privatlån med den bästa räntan

Att hitta ett privatlån med en låg ränta är viktigt, och det är alltid rekommenderat att jämföra olika privatlån för att se vilken som har en bästa räntan. Ett lån med en hög ränta innebär att du betalar av mindre, så lånet blir alltså billigare. Vilken ränta du blir erbjuden för ditt privatlån beror dock på din unika situation. Om du har en dålig kreditvärdighet är chansen större att du kommer att bli erbjuden ett privatlån med en högre ränta.

Vad finns det för olika privatlån?

Det finns bara ett sorts privatlån, vilket är ett privatlån som är ett lån utan säkerhet. Däremot finns det privatlån på olika belopp, med olika räntor från olika banker och lånegivare. Idag ligger den högsta summan på ett privatlån på 600 000 kronor.

Olika sorters privatlån, bortsett från privatlån

Bortsett från privatlån så kan man ta lån som snabblån och sms lån. Skillnaden är att dessa i huvudsak är till för ganska små lån och lån där man behöver få pengarna snabbt. bolån och billån lånas även ut med säkerhet. Det blir då här självaste bilen, huset, sommarstugan eller vad det nu må vara som blir en säkerhet för lånet. Det finns fler lån än vad man kan ana, såsom bland annat. Samlingslån, MC-lån och Omstartslån. 

Som man nog har snappat upp vid det här laget så finns det bara en enda typ av privatlån och det är detta, helt utan säkerhet och det är också det enda lånet som man kan få utan att ens tala om vad man ska göra för pengarna. Upp till hela 600.000kr(om du har den kreditvänligheten)och det kan man både göra och/eller köpa en hel del för. En liten stuga på ofri grund(som du inte får ett vanligt lån på), renovera upp ditt hus eller kanske köpa en bil? Det finns såklart mängder att göra.

Är fast eller rörlig ränta bäst?

Det finns två olika räntor som du kan välja mellan, antingen en fast ränta eller en rörlig ränta. En rörlig ränta innebär helt enkelt att räntan är rörlig och att den följer marknadsräntan. Denna kan varierar från år till år och den kan både gå upp och den kan också gå ner. Fördelen med detta är att du kan betala mindre än du hade gjort med en fast ränta, men det finns också chansen att du kan betala mer. För det mesta är den rörliga räntan den som ger dig en längre kostnad varje månad, och en lånegivare kan inte höja räntan så pass mycket att du inte kan hantera återbetalningen.

Många banker och lånegivare erbjuder rörliga ränter för deras privatlån, men det finns också chansen att få ett privatlån med en fast ränta, vilket innebär att räntan inte förändras. Innan du väljer vilken ränta du vill ha, tänk igenom det noga och diskutera det tillsammans med din lånegivare.

Ta ett privatlån med betalningsanmärkningar

Det går ofta att få ett privatlån även om man har några betalningsanmärkningar. Det kan drabba den bästa och behöver inte för den saken innebära att man inte är skötsam men en stabil ekonomi är helt klart att föredra. Du få antagligen räkna med att få en något högre ränta samt att inte kunna låna så höga summor då de oftast har en lägre högsta lånesumma vid betalningsanmärkningar.

Ta privatlån utan anställning

Det här är lite osäkert att sia om. En del långivare och banker erbjuder faktiskt privatlån även till de utan en anställning med fast inkomst. Känner du dig osäker och har en medsökande, så föreslår jag att du går på den linjen om du inte skulle få lån själv men många gånger duger det att du har någon form av inkomst.

Vanliga Frågor om Privatlån

För att veta mer om privatlån kan du läsa igenom vår FAQ sektion.

Hur hittar jag det bästa privatlånet?

Du kan ansöka om ett privatlån från banker och olika lånegivare, du kommer då att fylla in dina detaljer och det kommer då komma upp olika lån som är passande för dig. Vad för lån du kan få beror på vad du har för kreditvärdighet. 

Kan man ta ett privatlån med betalningsanmarkningar?

Ja, du kan få ett privatlån även om du har betalningsanmärkningar, men för att ansöka om ett privatlån borde du ha en stabil ekonomi just då. Däremot finns det chansen att ditt lån ofta kommer med en högre ränta, och att du kanske inte kan låna ett lika stort belopp.

Kan man ta ett privatlån utan fast anställning?

Det finns lånegivare och banker som accepterar ansökningar för privatpersoner som inte har en fast anställning eller en fast inkomst. Däremot krävs det att du har någon form av inkomst, som att du arbetar som en vikarie eller kanske har ett eget företag. 

Kan man söka lån tillsammans med en medsökare?

Ja, det går att vara två stycken som söker ett lån tillsammans. Det är speciellt bra för dig som inte har en fast inkomst, eller sedan tidigare har betalningsanmärkningar. Du kan även söka ett lån tillsammans med en borgesman, vilket betyder att personen kommer att behöva stå för lånet om du inte har möjligheten att göra återbetalningar själv.