Båtlån – Låna Pengar till Båt

Om du har drömmar om att köpa en båt och inte har hela kontantinsatsen betyder det inte att du inte kan köpa båten. Det finns olika lån som du kan ta beroende på vad dina personliga omständigheter är. Du har valet mellan ett båtlån där du måste ha en kontantinsats på 20 %, men det finns även ett privatlån som du kan ta som är utan säkerhet. I vår guide kommer vi hjälpa dig att hitta det båtlån som passar dig bäst.

Jämför privatlån

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Båtlån med båten som säkerhet 

Om du vill ta ett faktiskt båtlån är det alltid en kontantinsats på 20 % som gäller oavsett vilken bank eller långivare som du vänder dig till. Där används båten som en säkerhet för lånet, och ofta är denna form av lån billigare än ett personligt lån. Anledningen till detta är att banken har en säkerhet att du kommer att betala tillbaka lånet. Om du inte har råd med återbetalningarna kommer banken eller långivaren ha rätten till båten och den kommer att pantsättas. Pengarna kommer då att användas till att betala av ditt lån. 

Krav för att bli beviljad ett båtlån

Om du vill ansöka om ett båtlån måste du ofta köpa båten hos en auktoriserad handlare, och om du sedan vill sälja båten gör du detta i samband med banken eller din långivare. För många båtlån krävs det att du är minst 20 år gammal för att bli beviljad lånet, och att du har en fast anställning. Alla långivare och banker har självklart olika krav och villkor för att du ska bli beviljad båtlånet. Kontrollera dessa noga så du vet om du har rätten att ansöka eller om du kommer att bli avslagen. 

Båtlån utan kontantinsats

För ett båtlån krävs det alltid en kontantinsats på 20 % av kostnaden, men om du inte har pengarna själv för en kontantinsats behöver det inte betyda att du inte kan köpa en båt. Det finns några olika alternativ för dig att välja mellan:  

  • Du kan ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen, och ett båtlån för resten av kostnaden för själva båten. 
  • Du kan ta ett privatlån för att täcka hela kostnaden för din båt. 

Ett privatlån är ett lån som en privatperson kan söka som är helt utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver söka lånet för någon speciell anledning, och du behöver heller inte använda hela beloppet för att köpa en båt. Du kan då låna hela kostnaden för båten med ett privatlån, och båten kommer inte fungera som säkerhet. 

Ofta är ett privatlån lite dyrare i längden än ett vanligt båtlån och anledningen till detta är att banken inte har en säkerhet när de lånar ut till dig. Ett sätt att få ner kostnaden av detta är att använda dig av en personlig borgen. 

Några vanliga krav för att få ett privatlån beviljat är att du måste ha en stabil ekonomi, vara över 18 år gammal, ha en fast anställning och inte ha någon aktiv betalningsanmärkning. 

Båtlån med personlig borgen 

Om du inte har en stabil ekonomi eller om du sedan tidigare haft, eller har betalningsanmärkningar kan banken eller långivaren kräva att du använder dig av en personlig borgen för att få ditt lån beviljat. Det är någon som tar över ditt lån och har samma betalningsskyldighet som du om du inte längre kan sköta återbetalningarna. 

En personlig borgen kan även hjälpa dig att få ett lån på bättre villkor och med lägre ränta, eftersom det är en extra säkerhet för banken att du kommer kunna betala tillbaka lånet. 

Båtlån utan UC 

Det går att göra en låneansökan för ett lån utan att långivaren gör en kreditkoll hos UC. De kommer då istället använda sig av en annan form av kreditkoll för att godkänna ditt lån. Att låna med UC, speciellt om du ansöker om flera lån samtidigt, kan påverka ditt kreditvärde på ett negativt sätt. När du ansöker om ett båtlån är det därför bäst att du först jämför mellan några olika lån innan du gör en ansökan. Kontrollera också att långivaren ger dig möjlighet att ansöka om ett båtlån utan UC. 

Hitta den bästa räntan för ditt båtlån 

Att du hittar ett båtlån med en bra ränta kan spara dig mycket pengar i längden. Ju högre ränta ditt lån har desto mer kommer du att betala tillbaka genom åren. Det bästa sättet att göra detta är att jämföra mellan olika banker och långivare för att se vilken ränta de kan erbjuda dig med dina unika omständigheter. Läs alltid igenom villkor noga, så du vet om det är en fast ränta eller rörlig ränta

Räntan du blir erbjuden är alltid personlig och är efter dina personliga omständigheter. Långivaren kommer att kolla på din ekonomi, om du tidigare haft betalningsanmärkningar eller om du har ett fast jobb. Räntan blir högre desto mindre kreditvärdighet du har.

Vanliga frågor om båtlån

Läs igenom våra vanliga frågor för att veta mer.

Vad kan jag få för ränta till mitt båtlån?

Innan du accepterar en offert om ett lån är det viktigt att du läser igenom villkoren noga för ditt lån, och vad det är för ränta som lånet har. Att du hittar ett lån om har en bra ränta är viktigt eftersom det är räntan som bestämmer hur mycket du måste betala tillbaka. 

Kan jag välja mellan fast eller rörlig ränta?

Vissa lån kommer med en fast ränta och en fast månadskostnad. Men det finns lån där du själv kan välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta. En rörlig ränta innebär att räntan kommer att följa marknaden, och historiskt sett har denna varit den billigaste form av ränta. Däremot vet du inte varje månad vad dina återbetalningar kommer att vara. 

Går det att få ett båtlån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som är villiga att bevilja ett lån trots att du har betalningsanmärkningar sedan innan. Det finns ofta krav på att du nu måste ha en stabil ekonomi eller att du använder dig av en personlig borgen för att få ditt lån godkänt.