BillĂ„n – LĂ„na Pengar till bil

Att köpa en ny bil är självklart något som är kul, men det kan också vara svårt att få ihop kapitalet själv för att köpa bilen rätt ut. Det finns därför olika sorters av billån tillgängliga för dig som har behovet av att köpa en ny bil. Du kan välja mellan att ta ett billån för en ny bil, där måste du däremot göra en kontantinsats, eller så kan du ta ett personligt lån. För att veta mer om billån, och för att hjälpa dig hitta det bästa lånet så har vi sammanställt en guide.

/ Uppdaterad:

JÀmför privatlÄn

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga trÀffar. Sök igen
Visa fler resultat

JĂ€mför mellan olika billĂ„n 

Innan du accepterar ett billĂ„n Ă€r det alltid viktigt att du letar runt bland olika billĂ„n för att hitta det lĂ„n som erbjuder den bĂ€sta rĂ€ntan. Det Ă€r alltid viktigt att leta efter det lĂ„n som kommer med den lĂ€gsta rĂ€ntan, och att du vĂ€ljer ett lĂ„n dĂ€r du har rĂ„d med mĂ„nadskostnaden. TĂ€nk efter om det Ă€r bĂ€st för dig att ta ett billĂ„n dĂ€r du sjĂ€lv mĂ„ste betala 20 % av kostnaden, ett privatlĂ„n eller att du tar ett billĂ„n med restvĂ€rde. Alla kommer med för och nackdelar, sĂ„ det gĂ€ller att hitta det billĂ„n som passar dig bĂ€st. 

Ny eller begagnad bil

Vad för lĂ„n du kan ta pĂ„ din bil beror ocksĂ„ pĂ„ om du planerar att köpa en ny bil eller om du planerar att köpa en begagnad bil. Om du köper en ny bil direkt frĂ„n bilhandlaren kan du ta ett billĂ„n, och dĂ€r kommer bilen fungera som sĂ€kerhet. Om du köper en begagnad bil av en privatperson gĂ„r det inte alltid att ta ett billĂ„n med sĂ€kerhet, utan dĂ„ mĂ„ste du istĂ€llet ta ett privatlĂ„n. Det finns dĂ€remot vissa lĂ„ngivare som erbjuder ett billĂ„n Ă€ven för begagnade bilar frĂ„n privatpersoner. 

BillÄn med bilen som sÀkerhet

Om du planerar att köpa en ny bil kan du göra detta med bilen som sĂ€kerhet, vilket betyder att du tar ett lĂ„n frĂ„n en bilhandlare. Det mĂ„ste dĂ€remot vara en auktoriserad bilhandlare för att ditt billĂ„n ska bli godkĂ€nt. Om du uppfyller alla krav för lĂ„net kommer du dĂ„ att fĂ„ 80 % av kostnaden pĂ„ ditt billĂ„n. Du mĂ„ste dĂ„ stĂ„ för 20 % av kostnaden sjĂ€lv för att bli godkĂ€nd ditt billĂ„n. 

Med ett billĂ„n kan du enbart köpa bilen, och du kan inte anvĂ€nda pengarna till annat. Bilen stĂ„r dĂ„ som sĂ€kerhet för ditt billĂ„n, vilket betyder att om du inte kan betala lĂ„net kommer bilen att tas som för att betala av ditt lĂ„n. 

BillĂ„n utan sĂ€kerhet 

Ett billĂ„n utan sĂ€kerhet Ă€r ett privatlĂ„n, vilket betyder att du kan anvĂ€nda pengarna till precis vad du vill. Det Ă€r ett lĂ„n som kommer utan sĂ€kerhet för banken, dĂ„ du inte behöver lĂ€mna din bil eller andra Ă€godelar som en sĂ€kerhet till banken eller lĂ„ngivaren. Du kan ta ett privatlĂ„n för att köpa en bil frĂ„n en privatperson, eller för att betala kontaktkostnaden för ditt billĂ„n om du inte har kapitalet sjĂ€lv. 

Banken har inget krav pĂ„ hur du anvĂ€nder pengarna för ett billĂ„n. DĂ€remot kan du för det mesta bara lĂ„na till mindre summor med ett privatlĂ„n och den tillkommer ofta med en högre rĂ€nta. För att fĂ„ den bĂ€sta rĂ€ntan för ditt privatlĂ„n kan du Ă€ven anvĂ€nda en personlig borgen, för att ge banken en sĂ€kerhet till att lĂ„net kommer ett betalas tillbaka. 

BillĂ„n med restvĂ€rde 

Ett billĂ„n med restvĂ€rde innebĂ€r att du lĂ„nar pengar för bilen med planen att sĂ€lja denna inom nĂ„gra Ă„r. Det Ă€r ett perfekt lĂ„n för dig som vill byta ut din bil efter nĂ„gra Ă„r mot nĂ„gon annan. Ett billĂ„n med restvĂ€rde erbjuds enbart hos bilhandlare, sĂ„ vill du köpa en bil frĂ„n en privatperson mĂ„ste du ta ett privatlĂ„n. 

NĂ€r du tar ett billĂ„n med restvĂ€rde hos en bilhandlare byter bil hos samma bilhandlare efter nĂ„gra Ă„r, och det finns ocksĂ„ valet för dig att betala av hela lĂ„net för att lösa ut bilen frĂ„n bilhandlaren. För ett billĂ„n med restvĂ€rde mĂ„ste du ofta betala minst 20 % av kostnaden, och det Ă€r viktigt att vara medveten om de villkor som finns nĂ€r du accepterar ett billĂ„n med restvĂ€rde. 

Hitta ett billÄn till den bÀsta rÀntan

Oavsett vad för billĂ„n du vĂ€ljer att ta Ă€r det viktigt att du kollar pĂ„ rĂ€ntan, och hur mycket extra lĂ„net kommer att kosta dig. Det finns billĂ„n som du kan betala tillbaka tidigare, sĂ„ att du kan spara pĂ„ rĂ€ntan. Att lĂ€sa igenom din offert innan du accepterar den Ă€r viktigt sĂ„ att du vet alla krav och villkor pĂ„ ditt billĂ„n. 

Det finns ofta ocksĂ„ möjligheten att du kan vĂ€lja mellan en fast rĂ€nta eller en rörlig rĂ€nta. En fast rĂ€nta innebĂ€r att rĂ€ntan Ă€r fast och att den inte kommer att förĂ€ndras. En rörlig rĂ€nta Ă€ndras istĂ€llet med marknaden, vilket betyder att den kan bli högre, men det gĂ„r ocksĂ„ att den blir lĂ€gre. 

Vanliga frÄgor om billÄn

Varför mÄste jag betala en del av kostnaden pÄ bilen sjÀlv med ett billÄn?

Enligt svensk lag sÄ fÄr ett billÄn inte uppgÄ till mer Àn 80 % av bilens vÀrde, vilket betyder att du mÄste finansiera en del av köpet sjÀlv med en kontantinsats.

Kan man ta ett privatlÄn för att anvÀnda som kontantinsats?

Ja, om du inte har pengarna för en kontantinsats för ett billÄn kan du ta ett privatlÄn för att antingen ha som kontantinsats, eller för att betala för hela bilen. Det Àr ditt val hur du anvÀnder pengarna som du tar ett privatlÄn för. 

Hur lÄng tid tar det för pengarna att komma?

En ansökan om ett lĂ„n blir ofta behandlat inom 24–48 timmar beroende pĂ„ vilken lĂ„ngivare det Ă€r, och du mĂ„ste sedan acceptera kraven för lĂ„nen. NĂ€r detta har skett kan du ofta fĂ„ pengarna till ditt konto inom 24 timmar. 

Vad hÀnder om jag inte kan betala?

Det Àr viktigt att du inte tar ut ett lÄn om du inte tror att du kan betala tillbaka, men omstÀndigheter kan förÀndras. Det bÀsta Àr att prata med din valda lÄngivare om situationen.

shares