Skoterlån – Låna Pengar till skoter

Är du i ett behov av en skoter, men har du inte råd att finansiera detta själv? Då finns det möjligheten för dig att ta ett skoterlån. Du kan antingen ansöka om ett skoterlån från en auktoriserad handlare där du måste betala en kontantinsats på 20 %, eller ansöka om ett privatlån. Vårt mål med vår guide är att vi ska hjälpa dig att förstå olika alternativ när det kommer till att köpa en skoter.

Jämför privatlån

Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Skoterlån med säkerhet 

Om du vill ta ett skoterlån med säkerhet krävs det att du betalar 20 % av kontantinsatsen själv, medan lånet står för den övriga kostnaden för lånet. Det är ett bra alternativ för dig som vill handla från en auktoriserad handlare, och som har kontantinsatsen på 20 % själv. I denna form av lån används skotern som säkerhet för lånet och du ansöker om det tillsammans med skoterhandlaren. Du får svar rätt snabbt om du har blivit accepterad för lånet eller inte. 

Räntan för ett skoterlån med säkerhet är ofta bättre än andra form av lån, eftersom att banken har en säkerhet att du kommer att betala tillbaka lånet. Kan du inte längre göra återbetalningar för ditt lån har banken eller långivaren rätten till skotern, och kommer att pantsätta den för att betala för lånet. 

Innan du tecknar ett lån är det viktigt att du är medveten om de villkor och den ränta som lånet kommer med. Kolla på om det går att lösa in lånet i förtid, hur lång tid det är på återbetalningen av lånet och vad månadskostnaden kommer att vara. Det är viktigt att inte lösa ut ett lån om du inte har pengarna att göra detta. 

Skoterlån utan säkerhet

Har du planer på att köpa en begagnad skoter eller har du inte pengarna till kontantinsatsen är det ett privatlån det bästa alternativet för dig. Ett privatlån är ett lån som kommer helt utan säkerhet, vilket betyder att banken eller långivaren inte ber om något bevis på hur du spenderar dina pengar. 

Du kan antingen välja att ta ett privatlån för att täcka hela kostnaden av skotern, vilket är det bästa alternativet för dig som vill köpa en begagnad skoter, eller en skoter som inte kommer från auktoriserad handlare. Du kan också enbart ta ett privatlån för kontantinsatsen på 20 % och sedan ta ett skoterlån för att betala för resterande av kostnaden. 

Krav för att bli accepterad för ett skoterlån 

Banken eller långivaren har klart några olika villkor för att du ska bli beviljad ett lån, och det mesta handlar om att du ska ha möjligheten att betala tillbaka lånet med tiden. Alla långivare har inte samma krav för att du ska bli accepterat ett lån, men det finns generella krav:

  • Att du har en god ekonomi
  • En fast anställning
  • Över 18 år gammal
  • Inte har betalningsanmärkningar 

Det finns klart lån som accepterar dig även om du inte har en fast anställning eller om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar. 

Få den bästa räntan på ett privatlån 

Ett privatlån har ofta en högre ränta än ett skoterlån med säkerhet. Det finns ingen säkerhet för långivaren eller banken, som det finns med ett lån med säkerhet. Räntan är däremot helt beroende på dig och har du en god kreditvärdighet finns det en större chans att du får ett lån till en bra ränta. 

Om du sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar kan det också vara svårare att bli godkänd ett lån, och det finns även chansen att räntan kommer att vara högre på lånet. Det finns sätt att undvika detta dock: 

  • Sök med en medlåntagare – Om ni är två i hushållet kan ni söka lånet tillsammans, och därmed har banken en högre säkerhet att lånet kommer att betalas tillbaka, vilket kan leda till att du får en lägre ränta på lånet. 
  • Ansök med en personlig borgen – Det är rätt vanligt att en bank kräver att du ansöker med en personlig borgen om du tidigare har haft betalningsanmärkningar eller om du just nu har aktiva betalningsanmärkningar. Då har personen som du har som personlig borgen, ansvaret att ta över ditt lån om du själv inte kan betala i framtiden. 

Återbetalningstiden på ett skoterlån

Det är du som väljer hur länge du vill att återbetalningstiden ska vara och du gör detta utifrån dina personliga omständigheter. För vissa lån är det däremot en bestämd period på avbetalningen av lånet, så kontrollera detta innan du accepterar ett lån. Återbetalningstiden kan vara allt från 1 år upp till 15 år, generellt betalar du tillbaka mer ju längre tid du har på lånet. Har du möjlighet är det alltid bättre att försöka betala tillbaka lånet så fort du kan för att spara räntan, men även för att få ner dina månadskostnader.

Vanliga frågor om Skoterlån

Hur lång tid tar det för pengarna att nå ditt konto?

Det beror på vilken långivare det är, för ett skoterlån med säkerhet tar du lånet via handlaren. För ett privatlån kan det ta från allt mellan 24 timmar till några dagar.

Vad är återbetalningstiden för ditt skoterlån?

Återbetalningstiden för lånet bestämmer du ofta själv beroende på hur mycket du har råd med varje månad. Tänk på att räntan här också spelar roll, och ju fortare du betalar tillbaka lånet desto billigare kommer det att bli för dig. Det finns skoterlån som har en avbetalningstid från 1 år upp till 15 år.

Kan man lösa ut ett skoterlån i förtid?

Om det är ett skoterlån med säkerhet är det inte alltid du kan lösa ut det i förtid, så det är viktigt att du kontrollerar detta innan du tar ut ett lån. Ett privatlån kan du för det mesta lösa ut i förtid för att spara på räntan för lånet.

Hur hittar jag ett skoterlån med den bästa räntan?

Det bästa sättet att hitta ett lån med en bra ränta är att jämföra mellan olika skoterlån för att se vad de kan erbjuda dig. Tänk också på att du kan få en bättre ränta om du ansöker om lånet tillsammans med någon annan eller med en personlig borgen.